Травмите и предизвикателствата да си ортопед в България - едно интервю с Д-р Манчев, завеждащ отделение Ортопедия и травматология

Категория: Основни новини

2019-10-22 08:27:46

Д-р Манчев, какъв тип са травмите, с които най-често се сблъсквате?

Травмите, с които най-често се сблъскваме в ежедневието ни са много разнообразни, но най-често това са тези на глезенната, гривнената и колянната става, както и счупванията на тазобедрената става при възрастни хора.

Какво е предизвикателството да бъдеш ортопед в България?

Предизвикателствата пред лекарите в целия свят са едни и същи. Целта ни е да помагаме на хората да преодоляват трудни моменти по най-безболезнения начин. На практика това е доста трудно в условията на финансови и материални ограничения.

Какви методи използвате за лечение на травмите?

Ортопедията е хирургична специалност, но въпреки това голяма част от леките травми се лекуват успешно чрез неоперативни методи.

Какви са предимствата на минимално инвазивните методи пред традиционните открити операции?

Минимално инвазивните оперативни техники са логична еволюция в хирургичната практика. Основната цел е да намали обема на травмата, която понася човешкото тяло. По този начин възстановителният период значително се скъсява. Това вдъхва голяма увереност у хората, че не всичко което им се случва е лошо.

Наблюдава ли се сезонност при травмите и кои са най-често срещаните травми през летния сезон?

В нашата практика не наблюдаваме категорична сезонност на травмите. Като цяло нашият град е пощаден от неблагоприятното въздействие на зимата.

Как можем да се предпазим от травма, управлявайки велосипед или мотор?

Пътно транспортните произшествия се отличават с тежките щети, които при причиняват на човешкото тяло. Затова всичките усилия трябва да се насочат към намаляване на възможността за тежки катастрофи – съобразяване с пътната обстановка, спазване на правилата за движение по пътищата. Чак след това на помощ идват личните предпазни средства – каска, допълнителни противоударни елементи.

Много възрастни хора се оплакват от болки и ограничени движения в колянните и тазобедрените стави. Кога е време за изкуствена става?

Смяната на ставите е един от най-успешните методи на лечение на хроничната болка в днешно време. Това е операция, която в голяма степен възвръща качеството на живот на човека, премахва болката от засегната става, повишава подвижността й. Може да се каже, че връща усмивката на лицето и прави живота по-красив. Разбира се, с уговорката, че това е голяма оперативна намеса, носеща извести рискове. Но когато това върви по план излекуването е гарантирано.

Важен е стадият, в който се лекуват износените стави. Митът, че това е последната възможност за лечение не рядко кара хората да отказват операция до момента, в който смяната на ставата и възстановяването след това стават много трудни. Резултатът от ендопротезирането на колянната и тазобедрената стави е най-добър тогава, когато резултатът на прилаганото лечение до момента – лекарства, инжекции, физиотерапия спрат да имат същия ефект. Затова е много важно проследяването на тези заболявания от специалист Ортопед.

Как се отразява храненето върху оздравителния процес при фрактури на костите?

Болестите поставят под изпитание нашето тяло. Ето защо е много важно хората да се хранят пълноценно по време на възстановяването след счупване на костите. Всякакви ограничителни диети са строго забранени. Когато човек оздравее може да обърне внимание и на наднорменото тегло.

Каква роля играят рехабилитационните процедури за възстановяването след лечение?

Лечението в ортопедията и травматологията нерядко с свързано с ограничаване на активността на опорно-двигателната система на човешкото тяло. Рехабилитацията играе ключова роля във възстановителния процес, защото нейните методи подобряват функционирането на засегнатия крайник, което в крайна сметка намалява времето на боледуване.