Възпаления на ушите през лятото!

Категория: Основни новини

2022-09-04 12:40:05

Медицинското название на възпаление на ушите се нарича още „отит“. Не се лъжете, ако Ви кажат, че „отит“ се среща само при  децата. Обикновено учудването при възрастните хора е голямо, когато чуят от лекар, че имат отит – възпаление на ушите, и то точно в момент, когато дори и не сте очаквали това да Ви се случи. Време е да поговорим малко повече за този проблем.

Трудно е да си представим и, че ушите ни могат да страдат през лятото. Очевидно е, че те също са застрашени от сезонни заболявания. Именно по тази причина хората възприемат слуха и ушите ни за природна даденост, докато в един момент не се появи проблем, който да предизвиква болка или дори намален слух, както и непредвиден сърбеж.

Лято, отпуска, почивка. Досещате се, нали? Посещение на басейн било то открит или закрит. Лятото е времето, когато спортът, отдихът и туризмът на открито вървят ръка за ръка. Повечето от нас търсят прохлада именно там. Наред обаче с прохладата и хубавите летни емоции някои от нас могат да се сдобият и със здравословни проблеми. Причината за отит (оtitis externa) е бързото навлизане на замърсена вода в ухото, най-често при плуване в обществен басейн. Отит може да получите и при плуване в обществени водни басейни като река или любимото ни море. През лятото децата ни също посещават баба и дядо на село, където в повечето случаи има язовири или микроязовири, много често със застояла вода. Къпането в такъв тип вода може да доведе до непредвидени инфекции на ушите. Родителите винаги трябва да са нащрек къде се къпят децата им, както и те самите.

Възпаление на ухото се получава най – често вследствие високата влажност и топлина в ушната кухина, която от своя страна е най – доброто място за размножаването на много патогенни микроорганизми и бактерии, най – често от отпадни и замърсени води. Ухото започва да боли, да заглъхва, а в по-напреднал етап от ухото започва да изтича гноен секрет. Ако това ви се случи, задължително посетете специалист „Уши, нос и гърло“. Засяга се по-често само едното ухо, а в по-редки случай и двете.

 Чистотата на басейните също е важен фактор, както и прехлорирането, вследствие на което кожата се напуква, а това улеснява проникването на бактериите по - лесно, а от там и до неприятни възпалителни състояния.

Лечението продължава 10 - 14 дни. Обикновено се изписват противовъзпалителни мехлеми, а ако се налага – болкоуспокояващи и антибиотици, както и кортикостероидни кремове нанесени локално, но антибиотици се прилагат само в краен случай. Лечението трябва да се спазва точно и стриктно, тъй като „отитите“ могат да се хронифицират, а това може да доведе до намаляване на слуха без да има болка и температура.

          Отитът много рядко възниква от само себе си, може да бъде вследствие – усложнение на друго заболяване протичащо с хрема, кашлица, а понякога и болки в гърлото, макар че тези оплаквания могат да бъдат причинени и от къпането. Така че ако чувствате, че имате проблем с ушите след къпане в каквито и да било водни басейни, не се самолекувайте, а потърсете лекар. Само адекватната навременна терапия може да предотврати евентуални усложнения. Има вероятност заболяването да се превърне в кожна екзема, а Вие не бихте искали всяко посещение на море или басейн да бъде неприятно за Вас, съпроводено с болка в ушите и други неприятни усещания склонни да развалят вашата почивка. Най-добрият начин за превенция на появата на възпаления на ушите е да ги поддържаме по възможност сухи дори по време на плуване:

  • Плуването със специална шапка за плуване или в краен случай с тапи в ушите може да намали риска от появата на инфекция;
  • След плуване трябва възможно най - добре да подсушите ушите си.