Кои са най-често задаваните въпроси от пациенти, които имат нужда от смяна на тазобедрената става

Категория: Основни новини

2023-02-23 21:10:53

Как да разбера, че имам нужда от смяна на ставата?

Пациентите обикновено сами разбират, че трябва да се направи нещо, за да премахнат сериозната болка в слабините, която ограничава движението. Най-често им е трудно да слизат от колата, не могат да завържат връзките на обувките си или ги боли в слабините, когато стават от стол. Членовете на семейството може да забележат леко накуцване. Една проста рентгенова снимка на таза може да потвърди диагнозата. Специални изследвания, като ЯМР, обикновено не са необходими.

Колко време ще издържи новата става?

Резултатите от модерното безциментно протезиране на тазобедрената става са изключително добри  -  98% в краткосрочен план и над 90% все още работят над 20 години. Много ще издържат целия живот на човека, в зависимост от възрастта на пациента. Други, особено при много млади и активни хора, ще имат известно износване или разхлабване след време, което ще изисква ревизионна операция. Въпреки това препоръчваме смяна на тазобедрената става при по-млади пациенти, защото резултатите са много добри.

Ще имам ли нужда от рехабилитация след смяната на тазобедрената става?

Може би. Много от нашите пациенти просто правят редовно упражнения вкъщи и ставата се чувства добре. За разлика от смяната колянната става, която изисква повече работа за постигане на пълен обем движение, тазобедрените стави се възстановяват чудесно с прости упражнения. Разбира се,  тези пациенти, които желаят могат да възползват от услугите на физотерапевт.

Какво мога да правя след смяна на тазобедрена става?

Напоследък предлагаме все по-малко ограничения, особено след смяна на тазобедрена става с преден минималноинвазивен достъп. Здравият разум обаче е решаващ. Ако сте на 40 години и искате новата ви става да издържи възможно най-дълго, тогава джогингът просто няма смисъл. От друга страна  колоездене, плуване и йога са възможни. Можете веднага да карате колата си, ако е оперирана лявата става и скоростите са автоматични! Редно е да изчакате няколко седмици, за да сте сигурни, че сте безопасен шофьор след смяна на дясната тазобедрена става.

Смяната на тазобедрената става с преден миниинвазивен достъп по-добра ли е от останалите?

Тотална смяна на тазобедрената става с преден достъп е забележителна процедура, която не прекъсва нито един мускул по време на поставянето на  имплантите. Това води до по-бързо възстановяване, с по-малко болка и по-малко ограничения след операцията.

Всеки ли е кандидат за смяна на тазобедрена става с преден достъп?

Не. Повечето хора със среден ръст са кандидати. Предният достъп до ставата е  по-труден за изпълнение при едри хора или хора с наднормено тегло, особено мъже с масивна мускулатура. Също така, някои пациенти с посттравматични деформации или вродени дефекти се лекуват по-добре чрез страничен достъп, който позволява по-добро  освобождаване на стегната мускулна тъкан.

Какви са  възможните усложнения на смяната на тазобедрената става?

Повечето от възможните усложнения са същите като при всяка операция с голям обем.  Включват по-малко от 0,5%  на инфекция, 1%  дълбока венозна тромбоза (съсирек във вената на крака), по-малко от 0,5%  на фрактури, около 5% възможност за осезаема разлика в дължината на краката и по-малко от 1% на изкълчване. Всички пациенти имат известен риск от усложнения, свързани с анестезията, които са необичайни, но възможни, и това включва възможността за инсулт, сърдечен удар, белодробна емболия или смърт. Някои пациенти получават изтръпване на кожата в областта на разреза, но обикновено това е временно.

Какви материали се използват изработка на тазобедрените импланти?

Тазобедрените са от медицински титан, който се понася добре от човешкия организъм. Носещите повърхности са изработени от кобалт-хром или керамика и  полиетилен с ултра високо молекулно тегло.

Къде мога да получа повече информация за тоталната смяна на тазобедрената става?

Има твърде много информация в мрежата. Просто потърсете в Google. Най-добре заповядайте на преглед при ортопед!  Можем да ви запознаем с пациенти, с които да разговаряте за техния личен опит при мяна на тазобедрената става.