Световен ден за подкрепа на донорството

Категория: Основни новини

2023-02-13 21:24:17

Отбелязван ежегодно на 14 февруари, Националният ден на донорството има за цел да повиши осведомеността за животоспасяващите ползи от пет различни вида донорство – органи, тъкани, костен мозък, тромбоцити и кръв.

  • Даряване на органи: Средно 20 души умират всеки ден, чакайки за трансплантация. Само един донор на органи може да спаси цели осем живота.
  • Дарение на тъкани и очи: Един донор може да помогне за възстановяване на зрението на двама души и да излекува живота на повече от 75 души.
  • Дарение на костен мозък: От пациентите, нуждаещи се от трансплантация на костен мозък поради заболяване, инфекция или химиотерапия, 70 процента от тях нямат подходящ донор в семейството си. Може да сте перфектната двойка!
  • Дарение на тромбоцити: Тромбоцитите са от съществено значение за тези, които се борят и оцеляват от рак, хронични заболявания и травматични наранявания. На всеки 30 секунди има някой, който се нуждае от тромбоцити.
  • Кръводаряване: Приблизително на всеки две секунди има някой, който се нуждае от кръвопреливане, което означава необходимостта от над 41 000 дарения на ден. Кръводаряването е добро не само за здравето на тези, които се нуждаят от нея, но и за дарителите, които правят дарбата.

Да се ​​регистрирате като донор на органи и тъкани означава да обмислите какво ще се случи, след като умрете, което може да е неудобно за обработка. Важно е да разберете възможностите си и да съобщите решението си на семейството си, тъй като вашето решение ще има приоритет пред предпочитанията на семейството ви. Вземането на решение за себе си предварително ще улесни семейството ви в труден момент.

Националният ден на донорството повишава осведомеността за това и как записването за донор на органи може да спаси толкова много животи. Това е и ден за почитане на всички донори герои, които са спасили безброй животи, дарявайки своите органи, тъкани, кръв и костен мозък. Това наистина е върховният акт на любов и подкрепа за хората в нужда.

Saturn Corporation (американска компания за производство на автомобили), заедно с United Auto Workers, основават националния ден на дарителството през 1998 г. Това е подкрепено от Министерството на здравеопазването и човешките услуги на Съединените щати и други здравни организации.

Целта е да се  насърчат  хората да обсъждат донорството на органи и да ги убеди да се запишат като донори на кръв и органи, за да помогнат на хората първоначално в Америка, а после и по света, които се нуждаят от трансфузии и трансплантации.

Повечето донори на органи са мъртви по време на даряването, но това не означава, че не са герои. Като се записват като донори на органи, те гарантират, че някой в ​​риск може да живее дълъг и здравословен живот. Може да има и живи донори за неща като кръв, костен мозък, тъкани и някои органи. Живото донорство обикновено включва обширни тестове, включително психологически оценки. Като жив донор можете да живеете със съзнанието, че сте спасили нечий живот. Какво по-добро от това?

В зависимост от възрастта и други фактори, кръводарител може да дари средно една банка кръв на всеки 60 дни. Тази една банка може да спаси около трима души. При условие, че отговаря на всички изисквания, всеки може да се регистрира като кръводарител или да дари кръв на кръводарения.

Важно е да знаеш, че:

  • Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.
  • Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
  • Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.
  • Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.
  • След кръводаряване получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, и уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

 

Като донор на органи е възможно да спасите 8 души или да излекувате около 75 живота. И да се регистрирате като донор не може да бъде по-лесно!

Как да отбележим Националния ден на донора

Ако сте обмисляли да се регистрирате като донор на органи, Националният ден на донорството е моментът да го направите. Можете също така да проведете разговор със семейството и приятелите си, за да ги насърчите също да се регистрират като донори на органи. Уведомете ги за въздействието, което донорите на органи могат да окажат при спасяването на живота на хората.

Докато го правите, споделете информация за донорството на органи в социалните медии, като използвате хаштаговете #SharetheLove и #StarttheConversation.