Кампания "Превенцията е здраве" - Диабетът - какво представлява той, симптоми и как може да го изследваме?

Категория: Основни новини

2022-09-21 18:02:19

Това е едно от най-често срещаните заболявания в наши дни. Диабетът (Diabetes mellitus) попада в групата на хроничните заболявания. При това състояние панкреасът (задстомашната жлеза) не произвежда достатъчно количество инсулин, което от своя страна води до повишаване на кръвната захар, известно още като хипергликемия (повишена кръвна захар). Tова състояние, когато не е контролирано, води до сериозни увреждания на човешкия организъм, най-често на нервната система и кръвоносните съдове.

Думата „диабет“ (διαβαίνω) произлиза от гръцки език и означава „преминаване“- преминаване на глюкозата от кръвта към клетките в човешкото тяло. Инсулинът в медицината е наричан още транспортен хормон, който освен глюкоза доставя до клетките много мастни киселини и други полезни съставки. Инсулинът основно осъществява своето действие в мастната тъкан и скелетната мускулатур. Ако този процес бъде нарушен, глюкозата се натрупва в кръвта, в клетките се появяват нарушения и така започва постепенно увреждане на човешките органи и системи.

Заболяването „диабет“ се класифицира най-общо в три типа: диабет тип 1, диабет тип 2 и „гестационен“ диабет, които с течение на години са били подробно изследвани и изучавани от човечеството. Най-разпространените типове захарен диабет са тип I и тип II, но не бива да забравяме и че бременните жени също понякога страдат от диабет, който се нарича „гестационен“ диабет.

 

Какво означава диабет тип 1?

При този тип захарна болест тялото ни не е способно да произвежда само инсулин. Това е автоимунно заболяване, при което имунната ни система по погрешка атакува собствените си клетки. По друг начин казано получената глюкоза чрез храната не е способна да достигне до клетките, за да се превърне след това в енергия, именно поради липсата на инсулин.

Диабет тип 1 е много често срещано заболяване при деца и млади хора (познато още и като „юношески“ или „детски диабет“), но може да се появи и във всяка друга възраст, макар и доста по-рядко (5% до 10% от всички случаи на диабет тип 1 в световен мащаб са при възрастни хора). Ако сте на възраст до 40 години следните симптоми могат да индикират наличието на диебет:

 •  Повишена жажда (или т.нар. полидипсия);
 •  Често уриниране, дори и нощно време;
 •  Повишен апетит, но и преобладаваща загуба на тегло;
 •  Замъглено зрение;
 •  Сухота в устата;
 •  Трудно заздравяващи рани;
 •  Лесна умора и др.  

Ако имате някои от тези оплаквания, то най-добре се обърнете към личния си лекар. Изследването на кръвната Ви захар ще помогне на личния Ви лекар да разбере дали страдате от диабет тип 1. Вашите оплаквания и лабораторните изследвания са най-доброто средство за поставяне на точна диагноза.

Какво означава диабет тип 2?

При диабет тип 2 е налице нарушена чувствителност на клетките към действието на инсулина, налице е т.нар. „инсулинова резистентност“, както и забавяне или недостиг при секрецията на инсулин. Диабет тип 2 е инсулино зависим тип. 80-95% от диабетно болните по цял свят са именно с диабет тип 2. Среща се все по-често, както при хора над 45 годишна възраст, така и при деца и подрастващи, заради намалена двигателна активност и последващо затлъстяване. Тогава и рискът от появата на захарна болест е в пъти по-голям. Ако се храните небалансирано: в менюто Ви присъстват големи количества мазна храна, без достатъчно растителни влакна или прекалявате с употребата на алкохол – това може да бъде причина в бъдеще да развиете диабет тип 2.

 

Какво означава "Гестационен" диабет?

Бременните също са застрашени от захарна болест, която при тях се поява под формата на т.нар. „гестационен“ диабет, който е често срещан в последния триместър и в повече случаи е поради промени в хормоналните и инсулинови нива по време на бременността. Приблизително 7-10% от бременните чуват тази диагноза: „гестационен“ диабет. Протича безсимптомно и за това всяка бременна жена трябва да изследва кръвната си захар и захарта в урината си между 24-та и 28-ма седмица от бременността. Генетичната предразположеност е от значение и същевременно рисков фактор за появата на „гестационен“ диабет. Високото кръвно налягане по време на бременността, многоплодната бременност или наднорменото тегло преди забременяване или по време на бременността също могат да бъдат причини за появата на това състояние. В много от случаите този тип диабет изчезва след раждането.

Всички типове диабет се повлияват добре от подходящата терапия. Лечението на диабет тип 1 включва доживотна инсулинова терапия, в комбинация със спазване на специален хранителен и двигателен режим.

Диабет тип 2 се лекува успешно чрез диета и физическа активност. Не е необходимо изпълнението на каквито и да било сложни физически упражнения - достатъчна Ви е само дълга енергична разходка. Честите разговори с лекуващия ни лекар са от съществено значение за по-лесното и навременно справяне с болестта.

Нелекуван, захарният диабет, независимо от какъв тип е, може да доведе до сериозни усложнения в човешкото тяло и дори смърт. Тази болест засяга цялото ни тяло и ако не бъдат взети навременни мерки, се стига до увреждане на почти всички органи и системи в човешкото тяло.

Лаборатория „Каридат“ напомня колко е важно да следим нашето тяло и веднъж на 6 месеца да се прави пълна кръвна картина. Заедно може да помогнем на телата ни да функционират правилно. Следващият 1 месец на територията на болница „Света Каридад“ стартира кампания „Превенцията е здраве“ с намалени цени на пакети за изследване на показателите за Диабет.

 

Минимален  пакет „ДИАБЕТ“ – Намален на 20,00 лв. от 27,00 лв.

 1. Гликиран хемоглобин
 2. Кръвно-захарен профил
 3. Урина –химично изследване
 4. Пробовземане

 

Разширен пакет „ДИАБЕТ“– Намален на 44,00 лв. от 59,00 лв.

 1. Гликиран хемоглобин
 2. Кръвно-захарен профил
 3. Пикочна киселина
 4. Креатинин
 5. Холестерол
 6. Триглицериди
 7. ЛДЛ
 8. Микроалбумин
 9. Урина –химично изследване и седимент
 10. Пробовземане

 

Пакет „Инсулинова резистентност“ – Намален на 56,00 лв. от 70,00 лв.

 1. Обременяване с глюкоза
 2. Трикратен инсулин
 3. ТСХ
 4. Нома индекс 
 5. Пробовземане