Сърдечна ресинхронизираща терапия (CRT - пейсмейкър): какво е това?

Категория: Основни новини

2022-09-29 18:45:55
Сърдечната ресинхронизираща терапия - интервю с д-р Христо Мануков
 
Д-р Мануков, какво представлява сърдечната ресинхронизираща терапия (CRT)?
 
Здравото сърце бие в ритъм, който позволява на горните камери (атриуми) на сърцето да се напълнят с кръв, докато долните камери (вентрикули) изпомпват кръв към тялото. След като вентрикулите са празни, предсърдията ги изпълват с кръв и процесът започва отначало.
 
(CRT) е лечение, което помага за възстановяване на синхронен сърдечен ритъм, когато сърцето ви е отслабнало и вече не бие синхронизирано. CRT включва използването на пейсмейкър, имплантиран в гръдния кош. Въпреки че CRT може да бъде животоспасяваща терапия, тя не е ефективна за всички със сърдечна недостатъчност или нарушение на сърдечния ритъм, наречено аритмия.
 
Въпреки че електрическата система, която поддържа сърцето ви, може да изглежда неуморна, тя все пак е уязвима към проблеми, особено когато сърдечната недостатъчност отслабва изпомпващата сила на сърдечния мускул. CRT помага да се поддържа сърцето да бие с по-здравословен координиран ритъм при хора със сърдечна недостатъчност. Лечението включва хирургическа имплантация на малък CRT пейсмейкър, захранван с батерии, в гръдния кош.
 
Устройството също има тънки, гъвкави проводници (известни като проводници), които се простират в самия сърдечен мускул. Пейсмейкърът изпраща електрически импулси през проводниците и в сърцето, за да стимулира сърцето по модел, който поддържа силен и стабилен ритъм. Всъщност има два основни вида CRT пейсмейкъри: CRT-P и CRT-D. Правилният за вас зависи от естеството на вашето сърдечно заболяване.
 
CRT-P
 
CRT пейсмейкърът (CRT-P) има две основни функции. Той доставя електрически импулси, за да преодолее бавните, слаби сърдечни ритми, и изпраща отделни сигнали към дясната и лявата камера, за да се увери, че се свиват едновременно.
 
По този начин сърцето изпомпва кръв към белите дробове и останалата част от тялото по-ефективно.
 
CRT-D
 
CRT-D е пейсмейкър, който също действа като кардиовертер дефибрилатор, който изпраща електрически удар към сърцето, ако устройството усети необичаен ритъм. Този необичаен ритъм може да сигнализира, че човек може да изпадне в сърдечен арест. A Проучване от 2022 г. разглежда използването на CRT при хора с намалена фракция на изтласкване (HFrEF), вид сърдечна недостатъчност, при която лявата страна на сърцето не изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Според това проучване CRT-D се свързва с по-нисък риск от смъртност, но не се използва толкова често при възрастни хора.
Резултатите също предполагат, че CRT-D може да бъде по-добър вариант от CRT-P за индивиди с тежка HFrEF.
 
Кога се използва сърдечна ресинхронизираща терапия?
 
Проучване от 2017 предполага, че наличието на сърдечна недостатъчност излага хората на много по-висок риск от развитие на аритмия и че CRT може ефективно да намали риска от смъртност. Когато се развие аритмия при някой със сърдечна недостатъчност, CRT се счита за подходящо лечение, ако други опции, като лекарства, не са в състояние да поддържат здравословен сърдечен ритъм.
 
Някои от другите предимства на CRT включват:
 • подобрено качество на живот;   
 • повишена циркулация в цялото тяло;
 • по-нисък риск от смъртност;
 • намалени симптоми на сърдечна недостатъчност, като замаяност и задържане на течности.
   
Д-ре, какво представлява самата процедура?
 
В зависимост от цялостното здравословно състояние на лицето, което получава CRT устройство, процедурата се извърша като част от болничен престой. Процесът може да отнеме от 2 до 5 часа. В болницата ще получите лекарства, които да ви помогнат да се отпуснете или да спите, но обикновено не се изисква обща анестезия.
След това лекарят прави малък разрез в гърдите точно под кожата. Устройството и батерията се поставят в този „джоб“ и след това проводниците (проводниците) се поставят във вените, водещи до сърцето. Когато са на правилното място, лекарят ще прикрепи проводниците към CRT и ще тества, за да се увери, че всичко работи правилно. След това лекарят ще затвори разреза. След като възстановяванто, ще ви бъдат дадени инструкции как да живеете със CRT и какви странични ефекти или усложнения могат да възникнат, както и какво да правите, ако забележите такива. Освен да ограничите напрегнатите дейности през първите няколко седмици и да се уверите, че разрезът остава чист, докато зараства, трябва да можете да следвате обичайната си диета, да работите и да продължите с ежедневните си дейности.
 
Колко ефективна е сърдечната ресинхронизираща терапия?
 
CRT е най-ефективен при индивиди със сърдечна недостатъчност, когато лечението започне по-рано в прогресията на заболяването. Пациентите с най-голям шанс да реагират добре на CRT обикновено имат:
 • ляв бедрен блок (LBвB);
 • 1 ЕКГ показания, които показват широка QRS комплекс;
 • наличие на повишени краен диастолен обем на лявата камера (LVEDV).
Освен това CRT не е ефективен за всички със сърдечна недостатъчност. Относно 30% от пациентите със сърдечна недостатъчност не отговарят на CRT и в някои случаи пациентите може да се считат за „отрицателни“ и изискват устройството да бъде деактивирано.
Струва си да се отбележи, че хората със сърдечна недостатъчност често имат други здравословни проблеми, които не могат да бъдат решени със CRT, като увреждане на бъбреците или чернодробно заболяване. Така че, докато CRT може да работи ефективно, човек със сърдечна недостатъчност все пак може да трябва да се справи с няколко други здравословни усложнения.
 
А има ли рисковете от сърдечната ресинхронизираща терапия, д-р Мануков?
 
Като цяло операцията за имплантиране на CRT пейсмейкър и последващата терапия са безопасни и се понасят добре. Но както при всяка медицинска процедура и дългосрочно лечение, има някои рискове, свързани със CRT, като:
 • допълнителни аритмии;
 • кървене;
 • инфекция;
 • механични проблеми с CRT пейсмейкъра или електродите;
 • подуване в областта на гръдния кош, където е поставено устройството.