Месец на болестите нарушение на кървенето

Категория: Основни новини

2023-03-13 21:11:40

Някои нарушения на кръвосъсирването се предават по наследство, като хемофилия A и B и болест на фон на Вилебранд (VWD).

Основният симптом на хемофилията е неконтролирано спонтанно кървене. Болестта на von Willebrand е най-често срещаното нарушение на кръвосъсирването, причинено от дефицит или дефектен кръвен протеин. За лекарите е трудно да помогнат на хората с определени нарушения на кръвосъсирването, тъй като те засягат способността на човека да образува съсирек, което може да доведе до бърза и прекомерна загуба на кръв и може да увеличи риска от смърт. Тези пациенти често страдат от неконтролирано кървене след нараняване, травма или операция, получават често кървене от носа, лесно получават синини и дори могат да страдат от спонтанно кървене.

Март е месецът за осведоменост за болестите на кървенето. Като Националната фондация за хемофилия (NHF) си партнират с CDC, за да развиват лечението и да се надяват един ден да намерят лек.

Болестите на кръвта и кръвосъсирването са често срещани в САЩ, а напоследък все по-често и по целия свят. Те  възникват предимно чрез генетично наследство. Цел на Националния месец за осведоменост за нарушенията на кръвосъсирването е да повиши осведомеността на обществото за тези заболявания и да привлече вниманието на политиците, публичните органи, представителите на индустрията, учените и здравните специалисти.

Основната характеристика на нарушенията на кръвосъсирването е кървенето и образуването на синини по-лесно и повече от обикновено. Симптомите включват още:

  • продължително кървене
  • прекомерни синини
  • продължителни, тежки менструални периоди
  • необяснимо кървене от носа
  • продължително кървене след малки порязвания, стоматологични процедури или вземане на кръв.

Симптомите могат да се задействат след нараняване, операция, менструация, приемане на кръв или физическа травма. Винаги обаче има известна причина. Кървенето може да бъде произволно. Продължителното кървене се причинява от липсата на способността на тялото да създава правилно кръвни съсиреци. Това се дължи на дефектите в кръвните компоненти, наричани още фактори на кръвосъсирването, включително тромбоцитите и/или съсирващите протеини.

Най-ефективното лечение е да се замени липсващият фактор на кръвосъсирването, така че правилното кръвосъсирване да може да се възобнови. Това винаги се прави чрез инжектиране на продукти, наречени концентрати на фактор на кръвосъсирването, във вената на човек.

Има различни видове нарушения на кръвосъсирването и те се различават в зависимост от кръвния фактор, който е дефицитен. Обичайните кръвни фактори включват фактор VII и IX, а редките фактори включват I, II, V, VII, X, XI, XII и XIII. По-долу са някои от най-честите заболявания на кръвта.

 

  • Хемофилия

Хемофилията възниква, когато нечия кръв се възстановява понякога и се причинява от генетична мутация, която е наследена. Липсата на съсирване на кръвта може да доведе до спонтанно кървене, както и до кървене след нараняване или операция

  • Придобит дефект на тромбоцитната функция

Това е нарушение на тромбоцитите, което засяга броя на тромбоцитите и колко добре функционира, което нарушава нарушаването на кръвта. Има много видове нарушения на тромбоцитната функция, които са резултат от рак или проблем на костния мозък, включително мултиплен миелом, първична миелофиброза и полицитемия вера.

  • Болест на фон Вилебранд

Хората с болестта на фон на Вилебранд имат нисък фактор на протеина, който помага на кръвосъсирването, или протеинът не функционира както трябва. Освен това е генетично наследено. Ниските нива на фактор причиняват необичайно кървене.

  • Дефицит на фактор V

Дефицитът на фактор V се предава от семейството. Той засяга способността на кръвта да се съсирва. Причинява се от липса на кръвен фактор V.

 

Месецът за осведоменост за нарушения на кръвосъсирването отново е идеалното време за започване на разговори за това, което е най-важно за страдащите от тези болести. Този ​​​​месец служи като шанс за намаляване на невежеството и повишаване на информираността и осведомеността за заболяванията на кръвта/кървенето и много други проблеми, които съпътстват хроничните състояния като психично здраве, справедливост в здравеопазването, достъп до грижи и др.

 

Невидимите симптоми на нарушението на кръвосъсирването го карат да бъде неразбрано. Но знаем, че това, че някой изглежда добре, не означава, че няма проблеми. Човек с хемофилия може да изглежда добре отвън, докато живее с хронична болка. Повтарящите се кръвоизливи увреждат ставите им, което води до редица други усложнения.

 

МБАЛ “Св. Каридад” напомня, че съдържанието на статиите ни не е предназначено да замести професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвет от вашия личен лекар, специализиран лекар в дадена област или друг квалифициран специалист по въпроси, които могат да имат медицинско или психическо състояние. Никога не пренебрегвайте професионален медицински съвет.