Менталното ни здраве и грижата за него

Категория: Основни новини

2022-10-09 09:00:12

Темата за Ментално (психичното) здраве за повечето от нас се оказва доста непонятна материя. За много хора да знаеш повече за случващото се „вътре“ в самия теб е някаква „фантазия“, доста често ние не познаваме себе си. Не можем да си обясним емоциите, които се случват в нас, нито процесите, поради които те са задействани. Темата за менталното здраве тепърва започва да обсъжда, а ние от МБАЛ „Света Каридад“ смятаме, че тя трябва да бъде разглеждана наравно с темата за физическото ни здраве!

10 октомври се счита за Световен ден на менталното здраве и е добре да погледнем каква е „забавната“ страна на всичко случващо се „вътре“ в нас самите. В последни проучвания се оказва, че малките неща в ежедневието могат да допринесат да бъдем ментално здрави. Те ни помагат да увеличим хормоните на щастие, да създадем на ума „една подреденост“ и да се чувстваме балансирани.

 

  1. Спортът допринася не само за доброто ни сърдечно-съдовото здраве, доброто ни храносмилателно здраве, но също така допринася и за по-доброто ни ментално здраве. Изключителен помощник при справяне с депресията, която може да доведе до снижено качество на живот, както и до по-кратка продължителност. Депресията е състояние, което се среща много често, а бива неглижирано. Все повече лекари се обръщат към спорта при лечение на депресивни състояния като алтернатива на хилядите лекарства. Интересни спортни дейности, с които може да подобрите менталното си здраве са например йога, плуване, танци, дори вдигане на тежести – важно е обаче да Ви харесва. Открийте това, което ви харесва и бъдете активни.
  2. Не съществува биологичен процес в човешкото тяло, който да не се влияе от съня. Липсата му води до множество ментални и физически заболявания. Лошият сън, включително честото безсъние, може да бъде фактор, допринасящ за появата на проблеми свързани с менталното здраве. Последните проучвания показват, че именно добрият и пълноценен сън подобрява цялостното състояние на тялото и ума.
  3. Ролята на храната – много хора мислят за храната си само като средство за оцеляване.  Качественото хранене влияе изключително много на нашите емоции. Точно поради тази причина нашият стомах е наречен „втори мозък“. Всичко, което приемаме изпраща на мозъка импулси, а те от своя страна влияят на нашите настроения. Особено важни са храните богати на витамин В12, желязо, омега-3, витамин D, цинк и фолиева киселина, пълнозърнести храни (хляб, тестени изделия, ориз) – изключително полезни и богати на фибри.
  4. Четене на книги – това е не само просто приятно удоволствие. Колкото и да не ви се вярва, редовното четене подобрява менталното ни здраве. То ни помага да се справим с напрежението. Четенето разсейва и пренася човек в един друг свят и премахва ежедневния стрес. Освен това е и изключително подходящо за хора дори и в най-напредналата възраст именно, защото спомага за възстановяването на паметта. Ако четете книга минимум 15-20 минути на ден, ще бъдете много по-фокусирани върху останалите си ежедневни задачи.
  5. Смехът лекува – независимо дали се кикотите на комедия по телевизията или тихо се усмихвате на непознат, смехът действа добре. Доброто чувство за хумор не може да излекува всички заболявания, но ползите от него са доказани. Добрият смях има страхотен ефект. Когато започнете да се смеете, това не само облекчава психическия ви товар, но всъщност предизвиква физически промени в тялото ви. Смехът:
  • Стимулира много органи. Той увеличава приема на богат на кислород въздух, стимулира сърцето, белите дробове и мускулите, и увеличава хормоните на щастие, които се отделят от мозъка ви.
  • Успокоява напрежението. Смехът може също така да стимулира кръвообращението и да подпомогне мускулната релаксация, като и двете могат да помогнат за намаляване на някои от физическите симптоми на стрес и депресия.

        6. Мислете позитивно – положителната мисъл след стресова ситуация е като първия дъжд след суша: тя е знак за надежда, за по-добри неща, които предстоят. Понякога е трудно да се фокусирате върху положителното, но трябва да осъзнаете, че имате повече контрол върху мисленето си, отколкото предполагате. Положителността не е просто нещо, което се случва; това е умение като всяко друго, което изисква редовна практика. За щастие, позитивното мислене е като упражнение за мозъка: колкото повече го правите, толкова по-добри ще бъдете в това – следователно толкова повече балансирани ще се чувствате.

Нашият ум е нашата крепост. Изградете я силна, непоклатима и издържаща на всичко, което може да й се случи. Само тогава ще имате спокоен живот.