Какво е предизвикателството да бъдеш хирург в България - интервю с д-р Милески, хирург

Категория: Основни новини

2019-11-28 07:56:51

Д-р Милески, какъв тип са проблемите, с които най-често се сблъсквате?

- Коремната болка – придружена с или без гадене и повръщане, със или без смущения в пасажа на червата, винаги е голямо предизвикателство и източник на много изненади.

- Кървенето от храносмилателния тракт – стомах, дебело черво и ректум, в това число и кървенето от хемороиди.

Какво е предизвикателството да бъдеш хирург в България?

Да бъдеш хирург е призвание, където и да се намираш по света. Водеща е отговорността и удовлетворението да помогнеш по най-подходящия начин в условията на силния стрес на пациента, преди, по време и след операцията. И все пак да не забравяме, в България се практикува съвременна хирургия на високо ниво, въпреки финансовите затруднения и ограничения.

Какви методи използвате за лечение на хемороиди?

В зависимост от стадия на хемороидите се предприема индивидуален подход - от консервативно /диета и медикаментозно/, минимално инвазивно до оперативно лечение.

Какви са предимствата на минимално инвазивните пред традиционните открити операции?

Самото име го казва минимално инвазивно, тук включваме THD метода за лечение на симптоматични хемороиди. Това е стандартизиран и усъвършенстван метод, който лекува не само хемороидите, а и причината за тяхната поява. При THD метода следоперативната болка е поносима до липсваща, по безопасна процедура с по-бързо възстановяване на пациента.

Как можем да се предпазим от хемороиди?

Ние хирурзите често използваме съкращението ХДР /хигиенно-диетичен режим/ - диета богата на фибри, достатъчен прием на течности, физическа активност, хигиена на аналната област. 

Три съвета от Д-р Милески:

1. По-често да чуваме какво ни казва нашия организъм, със сигналите, които ни изпраща, преди да се появи дадено заболяване.

2. Навременна консултация с хирург при необходимост и редовни профилактични прегледи.

3. Да се радваме на живота, щастието идва от нас и работи за нас.