Холестеролът - какво представлява той и как да го понижим?

Категория: Основни новини

2022-10-27 18:42:52

 

 

Холестеролът е едно от най-трудно разбраните „вещества“ на вече изминалия ХХ век. Много често се свързва с негативни явления в човешкото тяло. Наистина ли трябва да се притесняваме за него? Какво всъщност представлява той, за какво ни е нужен?

Холестеролът е мастно вещество (липид). Познат е още и с другото си име „холестерин“. Произвежда се от нашия организъм, но се съдържа в множество храни, предимно от животински произход. Холестеролът е восъчно вещество, подобно на мазнини, което се намира във всички клетки в тялото ни. То се нуждае от малко холестерол, за да произвежда множество хормони, витамин D и вещества, които ни помагат да смиламе храните. Нашето тяло произвежда целия холестерол, от който се нуждае. Ако имаме твърде много холестерол в кръвта си, заради прекомерен външен прием, той може да се комбинира с други вещества в кръвта и да образува плака. Плаката се залепва по стените на артериите ни. Това натрупване на плака е известно като „атеросклероза“. То може да доведе до заболяване на коронарните артерии, при което те стават тесни или дори блокирани. 

Всички сме чували за двата вида „добър“ и „лош“ холестерол. Веществата, които пренасят холестерола до клетките ни се наричат „липопротеини“. Тези липопротеини с ниска плътност (LDL - low-density lipoprotein) са познати в медицината като т.нар. „лош холестерол“. LDL се състои от три подкласа липопротеина с ниска плътност, A, B и I. Подклас B е най-вредният. Счита се за виновник на „атеросклерозата“, както и на много от сърдечно съдовите заболявания. Този „лош“ холестерол причинява нежелани възпаления, които могат да бъдат опасни за кръвоносните ни съдове. При наличието на високи нива от него, тялото не може да достави достатъчно кислород до клетките и съответно намалява кръвоснабдяване. Една от основните причини за високите нива е високата кръвна захар.

Липопротеинът с висока плътност (HDL - high-density lipoproteins) – познат ни още като „добър“ холестерол пренася холестерола от клетките до черния дроб. Приемайки храни богати на HDL - холестерол, ние самите спомагаме за разширяване на артериите в човешкото ни тяло и така намаляваме риска от образуване на тромби. “Добрият” HDL холестерол е всъщност пречистващо средство, пренасящо „лошия“ LDL холестерол надалеч от артериите, връщайки се след извършената „работа“ към черния дроб. Там той се разпада и съответно се изчиства от тялото.  

Когато е в нормалните си нива обаче, холестеролът („лошият“, „добрият“ и триглицеридите взети заедно образуват общия холестерол) се явява жизненоважен за организма ни. Триглицеридите са една от основните форми на мазнини в организма. Те са един вид "склад" на енергия.

Голяма част от населението по света не подозира и не знае, че има проблем с холестерола. Този проблем може да доведе до инсулт и други сърдечно съдови заболявания. Правилното и здравословно хранене, избягване на вредни преработени храни, както и редовната физическа активност са най-добрата превенция срещу високия HDL "лош" холестерол, а също така и най-доброто „лекарство“ за справянето с него.

С правилното хранете можете да намалите от 10 до 20% от общия холестерол. Препоръчително е приемането на Omega 3 и 6, както и достатъчно фибри, зеленчуци и риба.

МБАЛ „Света Каридад“ препоръчва рутинна пълна кръвна картина като превенция срещу множество заболявания.