Есента и алергиите - какво ги предизвиква и как лесно може да се предпазим от тях?

Категория: Основни новини

2022-10-07 10:56:49

Алергията е заболяване на имунната система, при което човекът развива повишена чувствителност към определени алергени. Всички знаем, че пролетта е сезонът на алергиите. Но знаете ли, че есента също може да ни подари изненади? С настъпването на есента все още продължаваме да се радваме на слънчево и топло време, на разходки с приятели или семейството в близкия парк или из града, а това за повечето от нас се превръща в любимо дневно занимание. Променливото време през есента предизвиква и много различни алергични реакции. Алергиите, причиняващи кашлица, сълзене на очите и дори болки в гърлото, някои от нас свързват с пролетния сезон, но никога не сме застраховани особено срещу появата на алергични реакции през есенния сезон. Всеки трети жител на планета страда от някакво проявление на алергия. Алергиите и сезонните подсмърчания не си отиват след като приберете сандалите, късите поли, потниците и тениските в гардероба.

Есенните симптоми на алергия много приличат на симптомите на обикновена настинка, грип или дори COVID-19:

 • Раздразнени очи, обилно воднисто сълзене;
 • Хрема или запушване на носа;
 • Кихане, Главоболие;
 • Сърбеж в гърлото;
 • Симптоми на астма, кашлица или хрипове;
 • При тежки случаи се наблюдава и затруднено дишане;

! Отличителен фактор при есенните алергии: те не предизвикат треска.

Ето какви алергии се срещат през есента:

 • Мухъл – Чест гост в дома ни, особено през есенния сезон. Мухълът се появява на най-разнообразни места, дори и там където най-малко сте очаквали. Това е един от най-често срещаните алергени през есента. Ако постоянно кихате или кашляте, а очите Ви се зачервяват, може би у дома си имате такъв дразнител. Почистете и най-малкото петънце плесен в дома си, не го подминавайте в никакъв случай. Така само ще се предпазите от вредните алергени на мухъла. Не забравяйте редовно да изпирате и изсушавате кърпите за баня. Повечето хора не знаят, че в пералнята също често се среща мухъл, затова е добре да я почистваме веднъж в месеца.

 

 • ПрахПраховите алергени оказват въздействие върху здравето ни целогодишно, но през студените месеци, когато прекарваме ежедневието си у дома, те най-често ни атакуват. Именно заради това трябва да почистваме всекидневно дома и офиса си. Дори и ако отворим прозореца за 10-15 минути, в дома ни влиза не до там прекрасно количество мръсотия. Добре е всекидевно да се грижим за нашия дом, за да не стигаме до неприятни алергични реакции. Прахта съдържа фини невидими частици от много и най-различни алергени. Не забравяйте, че алергията към домашния прах е една от най-често срещаните алергии и то не само през есента.

 

 • Полени Те се появяват и дори, когато листата на дърветата започват бавно да падат. Тогава концентрацията на полени във въздуха драстично се повишава. Цветният прашец, основният причинител на есенните алергии, също се появява със застудяването на времето. Много често плевелите разпръсват такива полени. Дори и за 5 минути да отворите прозореца в дома или офиса си, за секунди може да бъдете връхлетени от сноп полени. По този начин ние влизаме в контакт с цветния прашец, вдишвайки го през носа и устата си. Навлизайки в дома ни, полените веднага се закрепят за кожата и косата ни. Ако сте алергични, симптомите се появяват почти веднага – може да усетите признаци на хрема, кашлица, сърбеж в очите и носа, кихане.

Ако имате вече доказана алергия, тя може да се влоши със започването на есента. Всичко зависи от вида алергия, която имаме.

Всеки, който има алергия към полени, може да почувства облекчение на алергията си при настъпването на есента, със спадането на температурата и влажността на въздуха. Ако обаче страдате от алергия към мухъл, тя може да се обостри с настъпването на есента заради по-голямата влажност във въздуха.

И все пак как да се борим с алергиите? Най-важната стъпка е да се консултирате със специалист, преди да започнете прием на лекарства за симптомите, които имате. МБАЛ „Света Каридад“ смята, че най-добрата защита за Вас е превенцията.

 • Използвайте последните топли слънчеви лъчи, за да си набавите ценния Витамин Д. Той помага на тялото за правилното функциониране на имунната Ви система.
 • Не сушете дрехите си твърде дълго на открито, за да предпазите и себе си и тях от полепване на полени и прах.
 • За да се предпазите от вредното „нахлуване“ на алергени в дома Ви, изтърсете обувките и дрехите си навън и веднага след като се приберете вземете душ и се преоблечете.
 • Хапвайте повече зеленчуци и плодове, за да можете да си набавяте всички витамини по естествен начин! Така тялото Ви ще бъде винаги здраво!

Не чакайте първите симптомите да се проявят, а действайте на време. МБАЛ „Света Каридад“ ви напомня да следите здравето си винаги!