"От екрана до емоциите: Как съвременните технологии формират нашата психическа реалност."

Категория: Основни новини

2024-01-31 20:59:15

Зависимостта от технологиите е актуален въпрос, който става все по-често срещан с на влизането на технологичните иновации. Терминът има две значения и е важно да се прави разлика между тях. Нашият свят става все по-технологичен, но има начини да се управлява и балансира използването на екрани. Нека обсъдим двата различни вида технологична зависимост и как тя може да се наблюдава при децата и възрастните.

Първото значение на технологичната зависимост е, когато детето или възрастният се нуждае от медицински устройства в ежедневието си. Това включва широк спектър от различни устройства. Второто значение на технологичната зависимост е, когато детето или възрастният са зависими от технологиите в ежедневието си. Това може да има отрицателни последици и не се счита за здравословен начин на живот. Тази зависимост от технологиите може да засегне много области на живота. Разбира се, вие вече се досещате, че ще разгледаме по-подробно в тази статия.

Разпознаването на признаците на пристрастяване и запознаването с предупрежденията е важна част от поддържането на използването на технологиите в здравословни граници. Пристрастяването към технологиите може да се прояви чрез номофобия и да продължи в юношеството и зрелостта. Здравословното използване на технологиите е от съществено значение за поддържането на балансиран начин на живот. Въпреки че бързото развитие на технологиите несъмнено е полезно за обществото, възходът на машините има и тъмна страна. Някои се опасяват, че  хората стават все по-свързани с технологиите, важни аспекти на човешкото преживяване се губят, което ни прави нетърпеливи, импулсивни, забравящи и дори нарцистични. Ето защо експертите поставят под въпрос зависимостта на обществото от технологиите. Каква е тя, защо се е случила и какво можем да направим, за да намалим риска от зависимост с напредването на технологиите?

Знаем, че използването на технологиите оказват влияние върху психичното здраве. Тъй като физическото и психическото здраве са толкова важни, да сме наясно с използването на технологиите от децата и как то се отразява на психическото им здраве е отличен начин да гарантираме, че няма да пропуснем предупредителните знаци. Връзката между социалните медии и депресията е добре установена. Когато се сравняват социалните медии и нивата на депресия, е важно да се отбележи, че са включени много фактори. Често социалните медии засилват не само използването на технологии, но и сравнението, самооценката, перфекционизма и комбинация от много други неща. Важно е да се развие чувството "да бъдеш себе си" без излишен натиск от страна на технологиите.

Както и при депресията, има основания да се смята, че използването на технологиите увеличава тревожността. За някои хора технологиите могат да бъдат средство за справяне с тревожността. Технологиите могат да свързват хората с терапевти и други ресурси, които да им помогнат при редица страдания. За други технологии те могат да имат отрицателно въздействие. В повечето случаи технологиите и подобните им не предизвикват тревожност, а засилват вече съществуващата тревожност. Това е важно да се отбележи, защото хората с тревожност са по-склонни да изпитат допълнителни крайности при работа с технологиите. Независимо от възрастта, пола, етническата принадлежност или икономическия статус, повечето хора са потребители на смартфони – всъщност вероятно имате такъв в момента. И ние ги използваме навсякъде, от масата за вечеря до шофирането. Това е част от причината, поради която изпитваме толкова много безпокойство, когато телефоните са изгубени, мъртви или дори недостъпни за няколко минути.

Продължителната употреба на екрани, като смартфони и компютри, може да оказва разнообразни влияния върху психиката на индивида. Ето някои от основните аспекти:

 • Дигитална умора  - Дълги периоди на употреба на различни технологии, може да доведе до цифрова умора, която може да се прояви чрез умора, напрежение в очите и главоболие.
 • Синя светлина и сън  - Екраните излъчват синя светлина, която може да смущава биологичния ритъм и да намали качеството на съня, като затрудни заспиването и да повлияе на общата му продължителност.
 • Социални въздействия и изолация - Постоянната връзка с екрана, било то  чрез социалните мрежи  или някоя игра, може да доведе до социална изолация и намалена междуличностна комуникация, като замества реалния социален опит.
 • Зависимост и отегчение  - За някои хора употребата на смартфони и компютри може да доведе до зависимост, която в крайна сметка може да доведе до отегчение, намаляване на продуктивността и увреждане на психическото здраве.
 • Емоционални въздействия - Възможно е съдържанието, което консумирате в екрана, като новини или социални медии, да предизвика емоционални реакции, включително стрес, тревожност и депресия.
 • Въздействие върху концентрацията и вниманието  - Продължителната употреба на технологиите може да доведе до разсейване и намалена способност за концентрация и внимание, което може да се отрази на учебни и професионални задачи.
 • Сравнение и самооценка - Социалните мрежи често подтикват към сравнение с други, което може да доведе до ниска самооценка и чувство на неудовлетвореност.
 • Филтриране на информацията - Постоянният поток от информация през екрани може да доведе до пренасищане и затруднено филтриране на важната информация, което може да създаде усещане за претоварване.
 • Изолирани ефекти на развлекателните технологии - Използването на развлекателни технологии, като видеоигри и онлайн стрийминг, може да доведе до изолиране от реалния свят и реални междуличностни взаимодействия.

Връзката между активността в социалните мрежи и емоционалното състояние на потребителите е сложна и многостранна. Активността в социалните мрежи позволява на потребителите да поддържат връзки с приятели и семейство, споделят положителни моменти и получават подкрепа, което може да повиши емоционалното благополучие. Получават се  положителни реакции, като харесвания, коментари и споделяния, което от своя страна може да допринесе за увеличаване на самочувствието и усещането за социално приемане. Обаче, социалните мрежи също така могат да представят емоционални предизвикателства, като сравнение с други, чувство на завист и страх от пропускане (FOMO), които могат да допринесат за отрицателни емоционални реакции. Сравняването със живота на другите, който често е представен в по-положителна светлина в социалните мрежи, може да доведе до чувства на недостатъчност, тревожност и депресия. Потребителите често избират как да представят себе си в социалните мрежи, което може да създаде илюзия за перфекционизъм, влияеща на емоционалното състояние на тези, които ги следят. Общо взето, влиянието на социалните мрежи върху емоционалното състояние на потребителите е динамично и се формира от индивидуалния опит, типа на съдържанието и взаимодействията, както и от обществените стандарти и културни контексти.

Въпреки че има сериозни случаи на номофобия и технологична зависимост, които изискват професионални медицински или поведенчески здравни интервенции, има начини да намалим зависимостта от технологиите и да се откажем от лошите навици. Следват съвети и ефективни практики за поддържане на баланс между живота ни и дигиталния свят.

 • Без изпращане на съобщения по време на шофиране. Това трябва да е очевидно от съображения за безопасност, както за вас, така и за другите. Запазете използването на смартфон преди и след шофиране.
 • Не носете устройството си в банята. Тези малки почивки се натрупват и могат да ви помогнат да се отдръпнете от екрана. Да не говорим, че този съвет предотвратява смъртта на телефона от тоалетна или мивка.
 • Платете с портфейла си. Изглежда малко, но помислете колко пъти седмично правите финансова транзакция. Ако държите телефона си в джоба си, докато плащате, това може значително да намали времето пред екрана, дори ако това е само защото трябва да го оставите за момента.
 • Дръжте телефона си извън леглото. Изкушаващо е да заспите, докато скролирате във Facebook, но отказването от този навик е друг начин за намаляване на зависимостта от технологиите. Също така изключвайте напълно телефона, докато спите.
 • Изключвайте телефона си, когато сте с приятели. Това може да е най-трудният навик за прекъсване. Фокусирайте се върху хората, с които общувате лично, а не само върху социалните медии.
 • Опитайте да оставите телефона си у дома. Когато е възможно, прекарайте един ден без технологии под ръка. Можете да започнете със среща за вечеря от няколко часа и след това да преминете към това да останете без телефона си цял ден.
 • Задайте времеви рамки за използване на устройства и приложения. Поставете ясни граници, когато сте вкъщи, на работа или по време на събирания.
 • Определете дни, когато ще ограничите използването на технологии и ще се насочите към реалните социални взаимодействия, хобита и други активности.
 • Задайте места в дома, където не са разрешени устройства и технологии. Такива зони могат да предоставят пространство за отпускане и възстановяване
 • Редовно провеждайте периоди от време, в които да се откъснете от технологиите. Това може да включва дигитална детоксикация, която горещо препоръчвам. Тя може да бъде през уикенда или за по-дълъг период по време на ваканция, или във време, в което вие да определите.
 • Разговаряйте със семейството и приятелите за това как можете да поддържате баланс във взаимодействието с технологиите и как може да помогнете един на друг да подобрите психическото си здраве.

Когато става въпрос за технологична зависимост, личната умереност може да играе централна роля. Въпреки че интернет се е превърнал в изискване за много аспекти от живота ни, все още има много случаи, когато изключването е възможно — и за предпочитане — пред свързването към устройство. С продължаващите иновации и технологични промени ще стане по-трудно да се намери баланс между „реалния“ живот и онлайн живота. Но тъй като се научава повече за склонността ни да се привързваме към технологиите, ще се появят стратегии и дори лечения, които да помогнат за смекчаване на негативното поведение, свързано с тях.

Поддържането на баланс между технологичния напредък и психическото здраве е ключов аспект от съвременния начин на живот. Въпреки положителните възможности, които технологиите предоставят, те могат да оказват и отрицателно влияние върху нашето психическо благополучие, ако не се управляват внимателно.

Подходящите стратегии за поддържане на баланс включват определяне на граници за използване на технологии, практикуване на дигитални детоксикации, използване на технологии за подпомагане на психическото здраве и обучение на здравословни технологични навици. Важно е да се обсъждат тези въпроси със семейството, приятелите и обществото, за да се създаде осъзнат и отговорен подход към използването на технологии.

Всеки човек е различен, и важно е да се отделя време за самооценка и рефлексия относно влиянието на технологиите върху своя живот и психическо здраве. Съчетаването на модерните технологии със здравословни и уместни практики може да допринесе за по-балансиран и задоволителен начин на живот.

Автор: Катерина Чобанова