Д-р Атанасиос Субасис за THD - Tрансанална Хемороидална Деартериализация – процедура за лечение на симптоматични хемороиди

Категория: Основни новини

2022-11-09 16:30:25

Д-р Атанасиос Субасис е специалист по обща хирургия. Последните години се занимава обстойно с колопроктология. Работи с пациенти в МБАЛ “Света Каридад” в гр. Пловдив.


Какво е THD?

THD e съкращение от Tрансанална Хемороидална Деартериализация – процедура за лечение на симптоматични хемороиди, при които не е постигнат успех с консервативна терапия. Този нискоинвазивен хирургически метод за лечение на хемороиди във II, III и някои случаи на IV стадий лекува не само хемороидите, но и причината за тяхната поява. При тази процедура ние локализираме артериите, които снабдяват хемороидалния възел с кръв и под директен контрол със специална сонда прекъсваме кръвотока към хемороидите. Много често това се комбинира с пластика на лигавицата като по този начин възелът се свива.
Следоперативната болка при THD е минимална до напълно липсваща, защото не се отстраняват тъкани за разлика от класическите „инвазивни“ методи на лечение. Клиничните проучвания сочат, че пациентите, подложили се на процедурата THD, изпитват по-малко болка, поемат по-малък риск от усложнения и се възстановяват значително по-бързо (24-48 часа) в сравнение с тези, подложили се на конвенционалните методи на лечение.


Какви са предимствата на THD?

  • Минимална оперативна травма

  • Кратка продължителност на процедурата (около 30 минути)

  • По-висока безопасност за пациента

  • По-малък брой следоперативни усложнения и рецидиви

  • Поносима до напълно липсваща болка

  • Бързо възстановяване (до 48 часа след манипулацията)

  • Стандартизирана и усъвършенствана процедура

 

Какво е различното при THD в сравнение с другите оперативни интервенции?


При THD няма изрязване на тъкан, некроза и болка. Възстановява се анатомичната и функционална цялост на аналния канал.
Функцията на хемороидалния плексус при здравите хора е да подпомага по-плътното затваряне на аналния канал от аналния сфинктер. Когато човек се закашля налягането в коремната кухина се покачва много рязко и това налягане се предава на кръвта в хемороидалния плексус. Плексусът се раздува като балон и притиска аналния сфинктер със същото налягане и предотвратява чисто механично неговото отваряне и изтичане на фекални маси при кихане, кашляне, напъване и уриниране. Поради тази причина е от изключително значение да се запази целостта на хемороидалния плексус.
За разлика от повечето методи при THD не се отстранява никаква тъкан, което запазва тази ценна функция на съдовете около аналния канал.


Болезнена ли е операцията и възстановяването след нея?


При THD се работи над linea dentata, което е още един фактор за липсата на следоперативна болка.
В изходящия отдел на правото черво, около мястото където се развиват хемороидите, съществува ясно видима граница между зоната на висцерална и соматична инервация, наречена linea dentata. Над тази линия болковото усещане се получава при разтягане или исхемия (липса на кръвоснабдяване на даден участък), а при прошиване, не се усеща болка. Под тази линия се усеща болка и при рязане и шиене. Дали един метод ще бъде болезнен или не зависи до голяма степен от това дали ще се работи под или над linea dentata. Операцията е безболезнена, когато се работи над linea dentata, както е в случая с THD.


Колко бързо е възстановяването след операцията?


При THD възстановяването е изключително бързо. Пациентите, подложени на THD са отново трудоспособни само няколко дни след операцията. Обикновено те възстановяват нормалните си дейности, включително полов живот и умерено физическо натоварване до около една седмица след процедурата.


Безопасна ли е процедурата?


THD е безопасен метод, при който в световен мащаб почти не се наблюдават сериозни усложнения.
Усложнения , типични за инвазивните оперативни процедури като сепсис, ректален абсцес, анална стеноза, сфинктерна инсуфициенция, перфорация на дебело черво или друго тежко усложнение не са характерни за този мини-инвазивен метод.


Колко време продължава процедурата?


Процедурата продължава около 30 минути. Кратката продължителност съкращава времето на анестезия и дава възможност в някои центрове с опит да се прилага локална (инжекционна) анестезия, съчетана или не с лека интравенозна упойка.