"ДИАБЕТ – основи, превенция, грижа за себе си"

Категория: Основни новини

2023-11-20 19:21:32

Диабетът е хронично заболяване, което възниква или когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или когато тялото не може ефективно да използва инсулина, който произвежда. Инсулинът е хормон, който регулира кръвната захар. Хипергликемията, наричана още повишена кръвна захар е често срещан ефект от неконтролиран диабет и с течение на времето води до сериозно увреждане на много от системите на тялото, особено на нервите и кръвоносните съдове.

Симптомите на диабета могат да се появят внезапно. При диабет тип 2 симптомите могат да бъдат леки и може да отнеме много години, преди да бъдат забелязани.

Симптомите на диабета включват:

 • чувство на силна жажда
 • необходимост от по- често уриниране от обикновено
 • замъглено зрение
 • чувство за умора
 • неволна загуба на тегло

С течение на времето диабетът може да  доведе до редица усложнения. Например:
 

 • Увреждане на кръвоносните съдове в сърцето, очите, бъбреците и нервите.
 • Повишен риск от инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.
 • Диабетът може да причини трайна загуба на зрението чрез увреждане на кръвоносните съдове в очите.
 • Много хора с диабет развиват проблеми с краката си поради увреждане на нервите и лош кръвен поток. Това може да причини язви на краката и да доведе до ампутация.

Диабет тип 1

Диабет тип 1 (по-рано известен като инсулинозависим, ювенилен или с начало в детска възраст) се характеризира с недостатъчно производство на инсулин и изисква ежедневно приложение на инсулин.

Диабет тип 2

Диабетът тип 2 засяга начина, по който тялото ви използва захарта (глюкоза) за енергия. Той спира тялото да използва правилно инсулина, което може да доведе до високи нива на кръвната захар, ако не се лекува. С течение на времето диабетът тип 2 може да причини сериозни увреждания на тялото, особено на нервите и кръвоносните съдове. Диабет тип 2 често може да бъде предотвратен. Факторите, които допринасят за развитието на диабет тип 2, включват наднормено тегло, недостатъчно движение и генетична предразположеност. Ранната диагностика е важна за предотвратяване на най-лошите последици от диабет тип 2. Най-добрият начин за ранно откриване на диабет е да се подлагате на редовни прегледи и кръвни изследвания при доставчик на здравни услуги.

 

Промените в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на появата на диабет тип 2, най-честата форма на заболяването. Превенцията е особено важна, ако в момента сте изложени на повишен риск от диабет тип 2 поради наднормено тегло или затлъстяване, висок холестерол или фамилна анамнеза за диабет.

Ако сте били диагностицирани с преддиабет - висока кръвна захар, която не достига прага за диагноза диабет - промените в начина на живот могат да предотвратят или забавят появата на заболяването.

Правенето на няколко промени в начина ви на живот сега може да ви помогне да избегнете сериозните здравословни усложнения на диабета в бъдеще, като увреждане на нервите, бъбреците и сърцето. Никога не е късно да започнете. Някои от промените, които може да направите включват:

 • Редуциране на теглото
 • Редовна физическа активност
 • Здравословен хранителен режим като избягвате “модните” тенденции в диетите, а изградите хранителния си режим, включващ полезни мазнини, въглехидрати, протеини, които да бъдат порционно разпределени.
 • Съобразяване на гликимичния индекс на храните.
 • Редовно посещение при вашия лекуващ лекар

 

**Ролята на храненето при управлението на диабета:**

 

Диабетът, който се характеризира с нерегулярни нива на глюкоза в кръвта, изисква внимателен подход към храненето, като това играе ключова роля в управлението на заболяването. Три важни аспекта, които засягат храненето при диабета, са гликемичният индекс, здравословните хранителни стратегии и балансирането на въглехидратния обмен.

 • Гликемичен индекс и неговото значение:

Гликемичният индекс (ГИ) е мярка за това, колко бързо въглехидратите от дадена храна повишават нивата на глюкоза в кръвта. Храните с висок ГИ причиняват бързо увеличаване на кръвната захар, докато тези с нисък ГИ предизвикват по-плавно и стабилно повишение. За хората с диабет, избирането на храни с по-нисък ГИ може да помогне за постигане на по-добър контрол върху кръвната глюкоза.

 • Здравословни хранителни стратегии за контрол на кръвната захар:

Изграждането на здравословни хранителни навици е от съществено значение за хората с диабет. Това включва употребата на многообразна гама от храни, богати на витамини, минерали и фибри. Въвеждането на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и качествено месо в дневното хранене е полезно за поддържане на стабилни нива на глюкоза.

 • Значението на балансираното хранене и въглехидратния обмен:

Балансирането на храната, която се консумира, играе ключова роля в управлението на диабета. Този подход включва разпределение на въглехидратите, мазнините и протеините в рамките на деня, за да се поддържа стабилно ниво на кръвна глюкоза. Въглехидратният обмен е метод, който помага на индивида с диабет да контролира глюкозата, като избира правилния брой въглехидрати за определен период и контролира приема им.

За успешно управление на диабета, е важно храненето да бъде осъзнато и персонализирано спрямо нуждите на всеки човек. Посъветването със здравен специалист и диетолог може да помогне в изграждането на индивидуален план за хранене, който е съобразен с потребностите и нуждите на всеки и помага за поддържане на стабилни кръвни нива на глюкоза.

Физическата активност също е от значение при диабета или за превенцията му.  Тя играе ключова роля в управлението на диабета, като предоставя редица ползи за здравето..

Предимствата на редовната тренировка за контрол на глюкозата са следните:

 • Подобряване на инсулиновата чувствителност.
 • Намаляване на инсулиновата резистентност.
 • Спомага за ефективен контрол на теглото.
 • Подобряване на общото физическо здраве и физическа издръжливост.

Физическата активност влияе на инсулиновата чувствителност като:

 • Увеличава  чувствителността на клетките към инсулин. Физическата активност улеснява поемането на глюкозата от клетките, като стимулира тяхната чувствителност към инсулин.
 • Подобрява тъканната реакция на инсулин. Редовната тренировка води до подобряване на тъканната реакция на инсулин, което е основен механизъм за контролиране на нивата на глюкоза в кръвта.
 • Намалява инсулиновата резистентност. Физическата активност помага в създаването на по-ефективни пътища за транспортиране на глюкоза в клетките, което намалява инсулиновата резистентност и улеснява работата на инсулин.

За хората с диабет е препоръчително да се консултират със своя здравен специалист преди да започнат нова физическа активност, за да се уверят, че тя е безопасна и подходяща за тяхното здравословно състояние.

МБАЛ “Св. Каридад” представя няколко физически активности, между които може да изберете своята:

 • Кардио упражнения: Ходене, бягане, плуване и кардио тренировки предоставят отличен начин за укрепване на сърдечно-съдовата система и контролиране на кръвната захар.
 • Силови тренировки: Упражнения с тежести или собственото тегло могат да подобрят мускулния тонус и да повишат инсулиновата чувствителност.
 • Гъвкавост и балансиращи упражнения: Йога или пилатес могат да помогнат за подобряване на гъвкавостта и баланса, като същевременно се поддържа контрол върху кръвната захар.

 

Разбира се това са само примери и има десетки активности, които може да пробвате, за да откриете своята и да превърнете физическата активност в едно приятно занимание.

 

Освен всичко споменато дотук, не може да подминем и емоционалното благополучие и влиянието му върху диабета. То влияе не само на психологическото здраве на човек, но и на управлението на заболяването. В този контекст, разглеждаме психологическия стрес и неговото влияние върху кръвната захар, техники за управление на стреса и важността на подкрепата и общуването с други, които са преживели същото.

 

Психологическият стрес може да влияе на кръвната захар чрез механизми като увеличена продукция на хормони като катехоламини и кортизол. Тези хормони могат да повишат нивата на глюкоза в кръвта, затруднявайки контрола на диабета. Стресът може да влоши емоционалния баланс на човека и да доведе до несистематични промени в хранителните навици и лекарственото лечение, което от своя страна може да затрудни поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Техники като дълбоко дишане, прогресивна мускулна релаксация и йога могат да помогнат за снижаване на нивата на стрес и подобряване на емоционалното благополучие.

 

Поддържането на здрави социални връзки и общуването с хора, които разбират уникалните предизвикателства на диабета, може да помогне за разрешаване на стреса и укрепване на психологическата устойчивост. Психологическата подкрепа от професионалисти, като психотерапевти или консултанти по здравеопазването, може да предостави индивидуални стратегии за управление на стреса и подобряване на емоционалното благополучие. Съчетаването на техники за управление на стреса и активно търсене на подкрепа може значително да подобри качеството на живот на хората с диабет, като същевременно подпомага управлението на тяхното физическо здраве.

 

Диабетът, като хронично заболяване, изисква внимание, грижа и ангажираност от страна на всеки един човек. Важно е да се осъзнае, че управлението на диабета не е само медицинско предизвикателство, но и въпрос на ежедневни житейски решения и здравословни навици.

 

Познаването на влиянието на храната, физическата активност и емоционалното благополучие върху заболяването може да бъде съкровище в борбата с диабета. Грижата за себе си включва активно търсене на информация, прилагане на знанията в ежедневния живот и създаване на подкрепа и общност от хора, които споделят същите предизвикателства.

 

МБАЛ Св. Каридад призовава всеки, засегнат от диабет, да обърне внимание на своето тяло и ум. Нека инвестираме в здравословни храни, редовна физическа активност и психологическо благополучие. Да бъдем активни участници в нашето лечение, да търсим подкрепа и да се вдъхновяваме от успехите на други. Вярваме, че заедно можем да преодолеем предизвикателствата на диабета и да построим живот, пълен със здраве, радост и удовлетворение. Нека всяка стъпка към грижа за себе си бъде дар за нашето бъдеще и допълнителен шанс за активен, изпълнен със значимост живот.