Нека говорим за диабета. 14 Ноември - Световен ден за борба с диабета

Категория: Основни новини

2022-11-14 21:19:01

На всеки две минути някой е диагностициран с диабет. Независимо от вида на диабета, ранното му диагностициране и качествената превенция, може да спаси животи, да предотврати спешна медицинска помощ и да намали риска от усложнения, последващи от закъсняло или никакво лечение на диабетното и преддиабетното състояние.

14 ноември e обявен за Световен ден за борба с диабета, като СЗО и Международната диабетна федерация обединяват усилията си през 1991 година, поради загриженост относно нарастващия брой хора диагностицирани с диабет. Той е признат от ООН през 2006г.  Изборът на датата е свързан с рождената дата на Фредерик Бантинг, откривател на инсулина. През януари 1922 г. в Канада д-р Фредерик Бантинг (14 ноември 1891-21 февруари 1941) инжектира за първи път инсулин на умиращ от диабет юноша, Леонард Томсън , който бил едва на 14-годишна възраст, и  по този начин д-р Бантинг спасява живота на младия мъж.

Важно е да можем да разпознаваме симптомите на диабета. Ако се съмнявате, че вие или ваш близък може да страда от заболяването и има наличие на някой от симптомите, моля да потърсите лекарска помощ.
Някои от най-честите симптоми са:

 • Често уриниране особено в малките часове на нощта;
 • Постоянно чувство за жажда и глад;
 • Напълняване;
 • Необичайно отслабване (характерен симптом за диабет тип 1);
 • Хронична умора;
 • Раздразнителност;
 • Замъглен поглед или двойно виждане в следствие от неспособността на окото да се фокусира върху предметите;
 • По-бавно зарастване на рани;
 • Склонност към кожни и гъбични инфекции;
 • Сърбежи;
 • Проблеми с венците;
 • Изтръпване и скованост на крайниците.

Наличието на един или няколко симптома не означава, че непременно страдате от болестта, консултацията със специалист е от огромно значение, за да насрочи необходимите изследвания и да диагностицира или не заболяването.
 

ЗАЩО СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА Е ВАЖЕН?

Световният ден за борба с диабета обръща внимание на епидемията от диабет, поради тревожните данни на СЗО за драстично повишаване на случаите на болни от тази болест. Световната здравна организация прогнозира, че диабетът ще бъде седмата водеща причина за смърт в света. Това състояние изисква внимание и затова е изключително важна високата ефективност на осведомеността и информираността относно диабетното и преддиабетното състояние.

Световният ден за борба с диабета служи като напомняне да живеем по-здравословно.

Една от забележителните характеристики на редица направени проучвания и на глобалното разпространение на диабета е, че повечето хора, които са диагностицирани са с диабет тип II. Това е може би най-важният елемент от информираността и превенцията на диабета, тъй като диабет тип II е предотвратим най-вече, ако:

 • Се следва здравословен хранителен режим;
 • Поддържа се здравословно телесно тегло;
 • Избягва се и се редуцират тютюневите изделия;
 • Човек се занимава с редовна физическа активност;

 

Това е напомняне да бъдете образовани и информирани относно захарния диабет.

Диабет тип II е нараснал до епидемични размери, но диабет тип I, известен преди като младежки диабет, е също толкова сериозна заплаха за здравето. В България според статистиката, страдащите са приблизително 500 000 души. Голяма част от тях обаче не знаят, че имат диабет и причината за заболяването е неизвестна. Диабетът е хронично заболяване с мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души в света.  Над 7 милиона души се разболяват годишно от диабет, а от тях 70 000 са деца.  СЗО прогнозира към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип II.
Ефектите върху здравето обаче са също толкова опустошителни, колкото и диабет тип II. Световният ден за борба с диабета служи като напомняне да разпознавате симптомите на диабета, да се изследвате и да получите необходимата превенция и необходимото лечение.

 

Екипът на МБАЛ “Св. Каридад” Ви призовава да се изследвате редовно!

Нека сме отговорни за своето здраве и за това на своите близки.