Студено е навън! Болят ли ви ставите - защо и какво може да се направи?

Категория: Основни новини

2022-12-05 20:58:12

Когато времето навън започне да се застудява, вероятно повечето хора забелязват промени в чувствителността на ставите си. Много често хората казват: “Болят ме ставите, значи времето се разваля”.  Известно е, че промените във времето, особено по-ниските температури, засягат ставите, причинявайки повишена болка, слабост, скованост и болезненост. Въпреки, че това е общоприет феномен, чудили ли сте как всъщност студеното време навън влияе върху ставите ви? Макар че няма единодушно научно обяснение защо ставите се чувстват по този начин, има няколко фактора, които биха обяснили от части защо ставите ви се променят, когато температурите навън намалеят.

  • Сгъстяване на ставната течност, което води до сковани или “скърцащи” стави;
  • Промени в барометричното налягане - когато барометричното налягане спадне в следствие на застудяването, тъканите в ставите леко се разширяват, което може да доведе до болки в ставите;
  • Повишена нервна чувствителност - това най-често се наблюдава при хора, които имат настоящи или минали наранявания на ставите. Белези, възпаления или сраствания също могат да причинят свръхчувствителност на нервите при студено време. Резултатът е болка в ставите, която се появява при спадане на температурата;
  • Висока влажност - въпреки че точната причина за това е неизвестна, някои учени смятат, че високата влажност е вредна за костните и хрущялните клетки;
  • Липса на двигателна активност през зимния период също допринася за скованост и повишаване на болката.

 

Тези, които изпитват хронична скованост и болка в ставите, често имат по-тежки симптоми с началото на студентите и влажна зима.  За хората, които страдат от различни форми на болки в ставите, зимните месеци може да не са най-удобното време от годината..

Докато много хора изпитват болки в ставите, студеното време може да доведе и до влошаване на симптомите при тези, които страдат от съществуващи здравословни проблеми. Някои здравословни състояния, които се влияят от студеното време, включват:

  • Артрит - той може да причини болка, подуване, скованост и намален обхват на движението в ставите на тялото. В комбинация с по-ниски температури, хората с артрит могат да изпитат повишена болка през зимните месеци;
  • Карпален тунел - студеното време може да влоши синдрома на карпалния тунел при тези, които страдат от него. По-ниските температури могат да ограничат притока на кръвта или да накарат мускулите да се разширят, което може да увеличи натиска върху средния нерв и да затрудни движението на пръстите и китките;
  • Фибромиалгия - хората, живеещи с фибромиалгия, изпитват болка по цялото тяло. Въпреки това, че има различни фактори, които могат да допринесат за увеличаване на болката, като стрес или физическа активност, хората с фибромиалгия могат да забележат, че студеното време ще влоши симптомите им.

 

Важно е да съобщите промените в болката или симптомите на вашия лекуващ лекар, за да може да осигури най-добрия курс за лечение.

Сега, когато зимата е пред нас, независимо дали имате хронична болка в ставите или се появява периодично, ви предлагаме тези полезни съвети за облекчаване на болките тази зима.

* Поддържайте тялото си топло.

Когато температурите паднат, опитайте се да се стоплите. Вземете топъл душ или вана, обличайте се на пластове през деня (включително ръкавици и топли чорапи), използвайте електрическо одеяло през нощта или увеличете топлината в дома си.

Опитайте парафинова вана. Това е малка машина, която топи парафинов восък. Потапяте ръцете и краката си и след това оставяте восъка да се втвърди върху кожата ви. Вашето тяло абсорбира топлината, което може да успокои болките в ставите. Можете също да използвате нагревателна подложка върху възпалените места.

* Поддържайте здравословно тегло като се храните балансирано и здравословно и останете физически активни. Включете в менюто си разнообразни плодове, зеленчуци, белтъчини, полезни мазнини и пълнозърнести храни. Избягвайте преработени храни и такива с високо съдържание на захар и наситени мазнини. Допълнителните предимства на здравословната диета са, че тя ще поддържа теглото ви под контрол и ще гарантира, че ще получите богат набор от витамини и минерали, като си осигурите достатъчен прием на всички макро и микро нутриенти.

Опитайте упражнения, които са нежни за ставите, като йога или плуване. Това ще ви помогне да изградите мускулна и костна сила. Ако излизате навън, за да тренирате, първо се разтегнете добре, за да раздвижите и затоплите ставите с леко разтягане.

* Не напрягайте ставите си, ако не се налага. Нека някой друг вдига тежките неща при възможност.

* Уверете се, че имате достатъчно качествен сън.

* Пийте достатъчно вода - хидратацията винаги е важна, но е особено важна през зимните месеци. Хората често мислят да пият повече вода, когато е слънчево и топло, но през зимата сухият въздух ви кара да се чувствате дехидратирани, уморени и с повишени чувство за болка. Не пренебрегвайте приема на вода!

*Попитайте Вашия лекар за лекарства за болка като противовъзпалителни средства (НСПВС).

* Попитайте за различни хранителни добавки и лечение - винаги се консултирайте с вашия лекар относно най-добрия план за вашето тяло. Приемането на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства без рецепта може да се наложи, но само под наблюдението на лекаря. Много добавки и лекарства могат да доведат до нежелани странични ефекти.

* Следвайте съветите на вашия лекар за всички витамини (като витамин D), които могат да намалеят, след като времето стане студено. Вашият лекар ще ви помогне да разберете най-добрия курс за действие за облекчаване на болки в ставите през зимата.

Това, че ниските температури са тук, не означава, че трябва да ви попречат да водите здравословен и продуктивен начин на живот.

Ако се съмнявате, че зимната ви болка в ставите е нещо повече от “студено време”, ние от екипа на МБАЛ “Св. Каридад” сме тук, за да ви помогнем да се движите без болка, независимо от сезона!