Седмица за превенция на хранителните разстройства

Категория: Основни новини

2023-02-19 21:58:39

Седмицата за информираност за хранителните разстройства (EDAW) е годишна кампания за информиране на обществеността относно реалностите на хранителните разстройства и за предоставяне на надежда, подкрепа и видимост на лица и семейства, засегнати от тях. Седмицата за информираност за хранителните разстройства 2023 г. се провежда от понеделник, 20 февруари до неделя, 26 февруари.

Тази Седмица за осведоменост за хранителните разстройства (EDAW) празнуваме силата чрез опит и знание, като признаваме, че е време за промяна заедно с други организации, свързани с мисии. #EDAW 2023 е възможност да се съсредоточите върху преживяванията и опита си, както и обучението относно хранителни разстройства, които са основни катализатори за осъзнаване и промяна.

Седмицата за осведоменост за хранителните разстройства е колективно усилие на хора от всички сфери на живота: хора с преживян опит, членове на семейството и приятели; студенти, преподаватели и треньори; професионалисти, доставчици на здравни услуги и организации, ангажирани с повишаване на осведомеността относно хранителните разстройства.

Националната седмица за информираност за хранителните разстройства се наблюдава през последната седмица на февруари, за да се акцентира върху хранителните разстройства. Това е ежегодно събитие, което има за цел да повиши осведомеността за ресурсите, достъпни за тези, които страдат от тези заболявания. Една от основните цели на седмицата е да разпространява информация и да стимулира споделянето на лични истории от хора в процес на възстановяване и техните семейства, както и предоставяне на животоспасяващи ресурси и образователни материали. Всяка диагноза на хранително разстройство – от анорексия невроза и компулсивно преяждане (хиперфагия), до разстройство с ограничаване на приема на храна и булимия невроза, както и все по- модерните течения орторексия невроза и бигорексия – може да засегне всеки, независимо от възрастта, пола, размера на тялото или сексуалността.

Хранителните разстройства са описани още през 12-ти век. Преди това, по време на управлението на Цезар, за богатите римляни е било типично да прекаляват с храната и напитките. След като прекаляват със скъпите ястия, те се облекчават, като повръщат, за да се върнат на празненството и да продължат пиршеството си. Пречистването е било практика в древни времена в общества като древен Египет, Гърция, Рим и Арабия, където се е използвало за предотвратяване на болести, за които се е смятало, че се причиняват от храни. През следващите векове жените ще гладуват, вярвайки, че желанието им за храна е грях.

За първи път е въведен „Синдром на нощното хранене“ през 1959 г., разстройството на преяждането – по-късно изяснено – че може да се появи по всяко време на деня. Едва през 90-те години разстройството на преяждането (BED) беше признато за медицинско състояние. Когато този тип поведение първоначално е изследвано в общности за намаляване на теглото, то е наречено „емоционално преяждане“, „компулсивно преяждане“ или „пристрастяване към храна“.

Националната асоциация за хранителни разстройства (NEDA), най-голямата организация с нестопанска цел в Съединените щати, посветена на страдащите от хранителни разстройства и техните семейства, създаде Национална седмица за осведоменост за хранителните разстройства. Повече от 30 години това ежегодно, едноседмично събитие предоставя възможност на хората от цялата страна да се съберат в подкрепа на страдащите от хранителни разстройства и да разяснят митовете около тези заболявания, както и да се повиши чувствителността и осведомеността относно тях.

Има много различни видове хранителни разстройства и някои хора могат да изпитат симптоми на повече от едно разстройство. Най-честите хранителни разстройства са:

 • Анорексия нервоза: Състояние, характеризиращо се с умишлени усилия за силно ограничаване на приема на храна (въпреки ниското телесно тегло), често до точката на клинично гладуване. При хората с анорексия храната е рестриктивна, дори понякога липсва или е сведена до минимум. Характерно е свръхтрениране, следене на калории, както и неправилно възприемане на образа на собственото си тяло в огледалото (виждат се дебели, а всъщност са много под нормата).
 • Булимия нервоза: Състояние, при което някой яде големи количества храна и след това я пречиства чрез предизвикано повръщане, прекомерни упражнения веднага след преяждане или използване на лаксативи, диуретици или клизми.
 • Разстройство на преяждане(хиперфагия): Състояние, при което някой яде големи количества храна, често за много кратък период от време, до степен на дискомфорт; те могат да почувстват, че „губят контрол“, докато това се случва.

Има много причини някой да развие хранително разстройство, но нито една от тях не е свързана само със суетата и това как изглеждаш. Всъщност хората с хранителни разстройства често имат ниско самочувствие. Някои хора с хранителни разстройства се борят с минали травми, липса на контрол над живота си и чувство на неадекватност, тревожност или депресия. Контролирането на това, което ядат, е един от начините за упражняване на контрол върху живота им – дори когато предизвикателствата, с които се борят, нямат или нямат нищо общо с храната или храненето.

Не е необичайно хората с хранителни разстройства да страдат от телесна дисморфия - състояние, при което някой се фиксира върху възприеманите недостатъци във външния си вид, дори когато те са незначителни или не могат да бъдат видени от другите.

Външните влияния могат да допринесат за това някой да развие нездравословна връзка с храната или собствения си образ на тялото, както и културен натиск да бъде слаб или „перфектен“.

Животът с хранително разстройство може да бъде предизвикателство, особено след като храната е толкова централна част от живота ни.

Понякога може да е трудно да се направи разлика между хранително разстройство и типични проблеми с теглото или диета - особено в култура, където диетата е често срещана. Също така може да бъде трудно да забележите хранително разстройство, защото хората, които преяждат, пречистват се или гладуват, често крият поведението си. Ако подозирате, че някой, когото познавате, се бори с хранително разстройство, проверете за тези предупредителни знаци:

 • Промени в поведението около храната и изображението на тялото
 • Да гладуват или да ограничават приема на храна, като се хранят значително под нормалните дневни нужди от калории на ден
 • Държи се изключително контролиращо около храната и/или иска да яде насаме
 • Тренира прекомерно
 • Прочистване, включително самопредизвикано повръщане или злоупотреба с лаксативи, диуретици или клизми
 • Прекарване на дълги, необясними количества време в банята или необходимост да тичате до тоалетната веднага след всяко хранене
 • Консумиране на голямо количество храна много бързо и невъзможност за спиране
 • Проявяване на ограничена спонтанност около храната и/или повишен стрес около времето за хранене
 • Обсесивно мислене за храна и изображение на тялото
 • Загриженост за това да бъдат слаби
 • Вярват, че са дебели, независимо колко са слаби
 • Крият много слабото си тяло с големи, обемисти дрехи
 • Строги правила и вярвания за това какви храни могат да се ядат и как трябва да се ядат
 • Поставяне на високи стандарти за това колко успешни са в контролирането на теглото си
 • Промени в настроението
 • Проява на депресия или тревожност
 • Стават отбранителни или раздразнителни, когато се обърнат към тях относно техните хранителни навици
 • Бърза или прекомерна загуба на тегло
 • Постоянно усещане за студ
 • Суха, жълтеникава кожа
 • Чупливи нокти
 • Лезии в устата, хронично възпалено гърло или „бузи на бурундук“ (когато жлезите отстрани на челюстта се уголемяват), причинени от често прочистване
 • Момичетата с много ниско тегло може да не получат цикъла си, аменорея
 • Други

Хранителните разстройства са склонни да се влошават колкото по-дълго с времето - и ако не се лекуват, могат да причинят сериозни дългосрочни здравословни проблеми. Така че, ако смятате, че някой, когото познавате, или вие самия, може да има или имате хранително разстройство, колкото по-рано изразите опасенията си, толкова по-добри са шансовете ви за възстановяване.

КАК ДА СТАНЕМ ЧАСТ ОТ  НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА ЗА ИНФОРМИРАНОСТ ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА

 • Станете доброволец към местни инициативи
 • Образовайте се - Ако искате да бъдете съюзник, трябва да се образовате за хранителните разстройства: видовете, навиците на хората, които се борят с тях и т.н. Бъдете непредубедени и слушайте историите на хора, които са минали през тях. По-важното е, че бъдете мили и се опитайте да не осъждате, докато се учите.
 • Споделете вашите преживявания - Ако сте имали опит с хранителни разстройства, можете да споделите, за да могат другите да научат повече. Като алтернатива можете да поканите някой, който е имал опит с хранително разстройство, да говори за него.

МБАЛ “СВ. Каридад” Ви призовава да бъдете съпричастни и ако се съмнявате, че вие или ваш близък страда от хранителни разстройства, да потърсите квалифицирана медицинска, психологическа и психотерапевтична помощ!