Балнеолечение и центровете в България

Категория: Основни новини

2023-06-06 17:09:59

Д-р Челикканат, разкажете ни малко за вас и защо се занимавате с това направление в медицината?

Аз съм специалист физиотерапевт с над 8 години опит. Помагам на пациенти с широка гама заболявания на опорно-двигателния апарат, централна и периферна нервна система, УНГ заболявания и др. Завършил съм Медицински университет Плевен през 2014 г. Своята специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“ придобивам през 2018 г. Физиотерапията за мен е призвание. Достигам и помагам на много хора чрез специалността си.

2. Д-ре, смятате ли, че хората трябва да се грижат повече за себе си и дали превенцията е важна?

Всеки от нас има нужда за физиотерапия рано или късно. Физиотерапията има широка гама от направления т.е. заболявания от опорно-двигателен апарат (шипове към коленните стави, тазобедрените стави, след счупване на кости, сколиоза), периферна нервна система (радикулити, плексити, полиневропатии, дископатии), УНГ (синузит) и още други. Смятам, че хората периодично трябва да идват за физиопроцедури профилактично, особено тези, които имат шипове. Винаги препоръчвам моите пациенти поне 2 пъти на година да се подлагат на тези процедури - пролетта и есента, когато се променя климата.

Д-р, разкажете ни повече защо България е природно чудо точно за тези заболявания и къде може хората да се лекуват?

България е една от най-богатите в Европа по балнеологични ресурси: над 520 извора. Голяма част от минералните води са топли и горещи (от 37 до 100 градуса).

Банкя

Градът е прочут с минералната си вода, чиято температура е 36.5 — 37°C.  Тукашната вода е с ниска минерализация, хипотермална, с ниска твърдост, бистра, без мирис. Използва се успешно за лечение на сърдечно-съдови заболявания и увреждания на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Велинград

Велинград е профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и много други заболявания. Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Девин

Курортът Девин е прочут с минералните си извори, чиято температура варира от 16º до 76ºС. Водата тук е подходяща за лечение и профилактика на различни видове заболявания, като се препоръчва при заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Павел баня

В Павел баня се лекуват заболявания на периферната нервна система — вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначномозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоартроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания — посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания.

Сандански

Сандански е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от не туберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Хисаря

Хисаря  има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода в Хисаря е слабо минерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна вода. Подходяща е при заболявания на стомашно-чревния тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.

Сапарева баня

В Сапарева баня се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно — ставни, кожни и гинекологични заболявания.

Нареченски бани

В Нареченски бани водите съдържат радон. Той спомага за подобряването на сърдечната дейност, разширяването на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане. Има положително влияние и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при наличието на лимфен застой. Радонът има силен ефект при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този начин нивата на захарта в кръвта се нормализират. Това означава, че минералната вода в Наречен е подходяща също така за лекуване на диабет.

Вършец

Малкото старопланинско градче, разположено на 90 км. от София е най-старият балнеолечебен курорт в България. Липсата на варовик в местната минерална вода я прави една от най-меките в България. Тя лекува заболявания на нервната и сърдечносъдовата система, както и на опорно-двигателния апарат. Чистият въздух и лековитата вода влияят добре и при проблеми със стомашно-чревния тракт, отделителната система, очите, кожата и др.

Поморие

Това е най-популярният балнеологичен курорт на морския бряг. От Поморийското езеро се извлича лиманна кал с неоспорими лечебни свойства. Тя е богата на водород, магнезий, хлор, калций, натрий и
сулфати. Съчетанието с минералните води в курорта и наситеният с йод въздух действат благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови, чернодробни и др.

Хасковските Минерални Бани

Водата е със сулфатно-хидрокарбонатна-натриево-калциева, силициева, флуорна, със съдържание на радон и ниско количество въглероден диоксид.

Там се лекува Заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и периферните съдове, гинекологични заболявания. Заболявания на периферните артерии от ограничен и функционален тип облитериращи заболявания – ендоартрити, облетираща атеросклероза, болест на Бюргер, болест на Рейно, вегетативни и диабетни ангеопатии. Остър ставен ревматизъм, артрити; шипове; заболявания на ставите; костите; състояния след счупвания, навяхвания; радикулити; полиневрити.

Баня Карловско

Минерална вода е слабо минерализирана, сулфатно, хидрокарбонатно–натриева, флуорна, силициева с високи алкални реакции и действа благоприятно при лечение на: възпалителни и дегенеративни ставни заболявания (ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, артрити и артрози, следфрактурни състояния); заболявания на централната и периферната нервна система (радикулити, неврити, плексити, дископатии, дискови хернии); функционални заболявания на нервната система: неврози; кожни заболявания: псориазис и псориатични артрити; хипертонии.

Стрелча

Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода се определят от нейната ниска минерализация и наличието на хидрокарбунати, сулфатни, натриеви и флуорни йони. Показания за лечение на минералната вода:

І. Заболявания на опорно-двигателния апарат:

 • Хронични дегенеративни ставни заболявания- артрозна болест с различна локализация
 • Хронични възпалителни ставни заболявания
  • ревматоиден полиартрит
  • спондиоартрити, болест на Бехтерев
  • инфектартрити, псолиатичен артрит, подагрозен артрит
 • Състояния след ставни операции и ендопротезиране
 • Заболявания на кости, мускули, сухожилия
  • фрактури, травми, миозити, инсерционити
  • бурсити, периартрити, тендовагинити
  • асептична некроза
 • Дегенеративни заболявания на междупрешлените дискове на гръбначния стълб
  • остеохондроза, протрузио, дискова херния.

ІІ. Заболявания на периферната нервна система от инфекциозно, травматично, токсично и дегенеративно естество:

 • неврити, полиневрити, радикулити, плексити , невралгии
 • парези и парализи след травмени увреди на периферните нерви
 • вегетативни полиневропатии
 • диабетна полиневропатия
 • токсични полиневропатии.

Баните-Смолянско

Заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система; следфрактурни състояния, луксации, дистрози, контузии, увреждания на меките тъкани, усложнения след травматични състояния; заболявания на стомашно-чревния тракт и чернодробно-жлъчни.

Овча Могила

Заболявания на опорно-двигателния апарат от възпалително и дегенеративно естество, посттравматични такива с мускулни контрактури; заболявания на периферната нервна система; стомашно-чревни, чернодробни-жлъчни и обменни заболявания.

Момин Проход

Заболявания на периферната и централна нервна система с остатъчни явления; хронични дихателни заболявания; кожни заболявания.

Балчишка Тузла

Водата е Хипотермална, хидрокарбонатно-хлоридна, натриева, калциево-магнезиева, със съдържание на метасилициева киселина и сероводород. Там е за лечение и профилактика на бъбречно-урологични заболявания и болести на храносмилателната система.

Марикостиново

Заболявания на опорно-двигателния апарат, на гръбначния стълб, нервната система, половата система и стерилитет.

Сапарева Баня

Водата е най-високо съдържание на флуор в България, също е сулфидно-сероводородна, сулфатно-хидрокарбонатна-натриева, с литий. Помогна за болести на опорно-двигателен апарат, травми, състояния след счупвания, подагра. При дискови хернии, дископатии, полиневропатии, заболявания на дихателната система и централната нервна система. За лечение на остеопороза и зъбен кариес

Полски Тримбеш

Водата в Полски Тръмбеш се характеризира като високоминерализирана, хипертермална, хлоридно-сулфатна натриева и калциева вода без санитарно-химични и микробиологични признаци на замърсяване.

Водата има благоприятно въздействие при следните заболявания: стомашно-чревни заболявания съпроводени с хиперацидитет хронични гастрити и гастродуоденити, ентероколити. язвена болест и др.; жлъчно-чернодробни (жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, хронични хепатити, дискинезии на жлъчните пътища й др.); метаболитни (подагра, затлъстяване, диабет и др.).