Световен ден на астмата - 2 май

Категория: Основни новини

2023-05-02 12:57:41

Световният ден за борба с астмата се отбелязва всяка година в първия вторник на месец май. Тази година той се пада на 2 май. Годишното събитие се наблюдава, за да разпространи осведомеността и повиши чувствителността към хората, страдащи от астма. Организира се от Глобалната инициатива за астма (GINA) в сътрудничество със здравни групи, организации и специилисти, свързани с астмата.

Астмата е разпространен проблем в световен мащаб. Тя е хронично заболяване на дихателните пътища, където възниква възпаление, което води до белите дробове, причинявайки запушване и затруднено дишане.

Астмата е заболяване, което засяга белите дробове. Причинява повтарящи се епизоди на хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица през нощта или рано сутрин. Астмата може да се контролира чрез приемане на лекарства и избягване на задействащите фактори, които могат да причинят пристъп. Трябва също така да премахнете тригерите във вашата среда, които могат да влошат астмата ви.

Милиони хора по света страдат от астма, което означава, че повечето хора познават някой, който страда от нея. Тези, които имат някой с астма в живота си, обикновено са запознати със звука на инхалаторите, които правят възможен сравнително нормален ежедневен живот за тези, които ги използват.

Астмата е често срещано безпокойство и според СЗО 262 милиона души са имали астма през 2019 г. и е причинила над 460 000 смъртни случая. Смъртността от астма почти се е удвоила от 80-те години на миналия век, но състоянието не е ново. Има споменаване на астма в писанията от Китай през 2600 г. пр.н.е., а Древен Египет също споменава симптомите на задух и респираторни проблеми.

Ако се върнем назад, за да проследим историята на заболяването още Хипократ (460 до 370 г. пр. н. е.) е първият, който описва състоянието, установено в Древна Гърция. Хипократ е първият, който свърза симптомите на астма с причините за околната среда и специфични занаяти и професии. Около 100 г. пр.н.е. Аретей от Кападокия съставя подробно определение на астмата. Подобно е на начина, по който днес разбираме развитието на болестта. Древните римляни също са изследвали състоянието. През 50 г. сл. н. е. Плиний Стари открива връзката между прашеца и затрудненото дишане. Той е един от първите, които препоръчват предшественик на епинефрин, бързо облекчаваща форма за лечение на астма.

През 19 век доктор Хенри Х. Солтер прави точни описания и медицински рисунки на това, което се случва в белите дробове по време на астматични пристъпи. През 1892 г. един от съоснователите на Медицинското училище Джон Хопкинс, Уилям Ослер, отбелязва приликите между астмата и алергичните състояния. Те включват сенна хрема, както и генетичната природа на заболяването. Той също така отбеляза специфични причини за астма като климат, екстремни емоции и диета. През 80-те години на миналия век се наблюдава по-добро разбиране на астмата като възпалително състояние. Той се фокусира върху важността на имунната система. Лекарите осъзнават необходимостта от управление на астмата, дори ако симптомите не се появят.

За да отбележите Световния ден на астмата е хубаво да:

 • Прочетете и проучете астмата. Разширете своя хоризонт. Научете неща за астмата и как да помогнете на някой, страдащ от астма.
 • Разпространете съобщението. Учете и образовайте другите. Няма нищо по-приятно от това да предаваш знанията на другите. Може да споделите и тази статия.
 • Бъдете там за някой с астма. Помогнете на хората, страдащи от астма, доколкото можете във вашите възможности. Дарете средства на някоя организация или болнично отделение или участвайте като доброволци колкото и където  е възможно повече.

На Световния ден на астмата (2 май 2023г.) и през целия май хората с астма и организациите, посветени на контрола и образованието на астмата, се обединяват, за да повишат осведомеността за астмата и да подобрят живота на всички хора с астма.

ЗАЩО СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА АСТМАТА Е ВАЖЕН?

 • Това е ден за разпространение на осведомеността.

Световният ден на астмата се отбелязва, за да се разшири осведомеността за астмата. Той разпространява посланието до онези, които не го знаят, и илюстрира как да се помогне на хората с астма.

 • Това е ден за помощ към хората с астма.

На този ден помагаме на хора, страдащи от астма. Хората се събират по различни начини, като например дарения за научни изследвания и доброволческа работа.

 • Насърчава единството.

Хората се събират и показват силата на човечността. Това е ден, в който хората показват състрадание и доброта.

За тези, които вече имат приятели или членове на семейството, които страдат от астма, това е възможността да отделят време, за да се обучат допълнително за това. Един добър начин да започнете е като научите няколко важни факта за астмата, като тези:

 • Астмата не е детска болест. Въпреки че много хора смятат, че повечето хора ще „израснат“ астмата, това не е непременно вярно. Всъщност може да се появи на всяка възраст, включително детство, юношество, зряла възраст и дори при възрастни хора.
 • Астмата е контролируема. Въпреки че все още няма известен лек за астма, тя често може да се контролира с ниски дози стероиди, които се вдишват.
 • Астмата не е инфекциозна. Това е заболяване на белите дробове, което не е заразно и не може да се „хване“. Въпреки това, астматичните пристъпи могат да бъдат свързани с вирусни респираторни инфекции или дори алергии.
 • Хората с астма могат да правят упражнения и да спортуват . Въпреки че често се смята, че хората с астма не могат да спортуват или да правят упражнения, това просто не е вярно.
 • Споделете за Световния ден на астмата.

Освен това е време да направим каквото е възможно, за да помогнем на други страдащи по света като споделяме тази информация. Може би направете публикация в социалните медии, за да уведомите хората за Световния ден на астмата и да ги насърчите да научат повече и също да го отбележат.

Въпреки че почти всеки е запознат с външния вид и звука на инхалатора за астма, който се използва, не всеки е толкова наясно с действителната природа и причината за състоянието, както и с факта, че има множество видове астма.

Истината е, че астмата не е напълно разбрана. Но това, което се знае е, че има множество фактори в сложната химия, която създава среда за развитие на  астмата. Те включват генетични взаимодействия и елементи в околната среда, които могат да променят както тежестта, така и вероятността да се реагира на лечението.

Известните влошаващи симптоми на астма са много и включват всичко - от алергени до замърсяване на въздуха и други химикали, които могат да се появят в околната среда, които дразнят белите дробове. В достатъчно високи концентрации тези фактори могат да причинят сериозни астматични пристъпи при страдащите и могат да влошат случаите, които иначе са леки.

Астмата е силно разпространена в онези места, които страдат от ниско качество на въздуха в резултат на това и, между другото, тези типове райони често също са тези, в които живеят общности с ниски доходи и малцинства. Като такива, тези вече в неравностойно положение индивиди обикновено са най-често страдащите от това опасно заболяване. Допълнителен добавен фактор е психологическият стрес и, отново, този елемент е особено висок при тези, живеещи на ръба на бедността, което увеличава неговото появяване там.

МБАЛ "Св.Каридад" ви съветва независимо от всичко, винаги да се консултирате с лекар, когато възрастен или дете има проблеми с дишането!