СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

Категория: Основни новини

2022-11-30 14:55:41

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва всяка година на 1 декември. Това е възможност за хората по целия свят да се обединят в борбата срещу  ХИВ и СПИН, да покажат подкрепа за хората, живеещи с вируса и болестта, и да почетат тези, които са починали от болест, свързана със СПИН. Основан през 1988 г., Световният ден за борба със СПИН е първият световен ден на здравето.

ХИВ (от английски: HIV – Human Immunodeficiency Viruses, - „човешки имуннодефицитни вируси“ или вирус на човешка имунна недостатъчност ) е вирус, който атакува клетките, които помагат на тялото да се бори с инфекцията, което прави човека по-уязвим към други инфекции и болести.  Ако не се лекува, ХИВ може да доведе до заболяването СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност).

Човешкото тяло не може да се „отърве“ от ХИВ и не съществува ефективно лечение за ХИВ. Така че, след като имате ХИВ, вие го имате за цял живот. Докато СПИН не може да се предава от един човек на друг, ХИВ вирусът може.

Понастоящем няма лечение за ХИВ, но има много ефективни лекарства, които позволяват на повечето хора с вируса да живеят дълъг и здравословен живот. С ранна диагностика и ефективно лечение повечето хора с ХИВ няма да развият никакви заболявания, свързани със СПИН, и ще живеят нормална продължителност на живота. Налично е ефективно лечение с лекарства за ХИВ (наречени антиретровирусна терапия или АРТ). Ако се приема, както е предписано, лекарството за ХИВ може да намали количеството на ХИВ в кръвта (наричано още вирусен товар) до много ниско ниво. Това се нарича вирусна супресия. Ако вирусният товар на човек е толкова нисък, че стандартната лаборатория не може да го открие, това се нарича наличие на неоткриваем вирусен товар. Хората с ХИВ, които приемат лекарства за ХИВ според предписанията и получават и поддържат неоткриваем вирусен товар, могат да живеят дълъг и здравословен живот и няма да предадат ХИВ на своите ХИВ-отрицателни партньори чрез секс.

 

Симптомите на HИВ инфекцията при повечето хора са кратки и наподобяват грипоподобно заболяване. Най-чести симптоми са:

 • Висока температура;
 • Втрисане;
 • Обрив;
 • Нощно изпотяване;
 • Мускулни болки;
 • Възпалено гърло;
 • Умора;
 • Подути лимфни възли;
 • Язви в устата.

Тези симптоми могат да се появят и изчезнат в рамките на две до четири седмици. Този етап се нарича остра HIV инфекция.

 

Ако инфекцията не се лекува, тя става хронична HIV инфекция. Често по време на този етап няма никакви симптоми. Ако не се лекува, в крайна сметка вирусът ще отслаби имунната система на тялото ви. Тогава инфекцията ще прогресира до СПИН. Това е късният стадий на HIV инфекцията. При СПИН вашата имунна система е силно увредена. Можете да получите все по-тежки инфекции. Те са известни като опортюнистични инфекции (OI).
След като тези симптоми изчезнат, ХИВ може да не причинява никакви симптоми в продължение на много години, въпреки че вирусът продължава да уврежда имунната ви система. Това означава, че много хора с ХИВ не знаят, че са заразени.

ХИВ се намира в телесните течности на заразен човек. Това включва сперма, вагинални и анални течности, кръв и кърма. Което определя начина на заразяване по няколко начина:

 • Чрез незащитен секс с лице с ХИВ (най-често срещаният начин за разпространение);
 • Чрез споделяне на игли за наркотици;
 • Чрез контакт с кръвта на човек с ХИВ;
 • От майка на бебе по време на бременност, раждане или кърмене.

Това е крехък вирус и не оцелява дълго извън тялото. ХИВ не може да се предава чрез пот, урина или слюнка.

Ако живеете с ХИВ, приемането на ефективно лечение за ХИВ и неоткриваемостта значително намаляват риска от предаване на ХИВ на други хора.

Също така ще бъдете насърчени да:

 • Да правите редовни упражнения;
 • Да следвате здравословен хранителен режим;
 • Да спрете тютюнопушенето;
 • Да провеждате годишни инжекции против грип , за да сведете до минимум риска от получаване на сериозни заболявания.

Без лечение имунната система ще бъде сериозно увредена и могат да възникнат животозастрашаващи заболявания като рак и тежки инфекции.

Ако планирате да забременеете, важно е да говорите с личен лекар. Макар и рядко, възможно е ХИВ да се предаде на вашето бебе.

Единственият начин да разберете дали имате ХИВ е да си направите тест за ХИВ. Това включва изследване на проба от вашата кръв или слюнка за признаци на инфекция.

Изследването е единственият начин да разберете дали имате ХИВ. Ако живеете с ХИВ, ранното започване на лечението означава, че можете да живеете пълноценен, здравословен и продуктивен живот.
МБАЛ  “Св. Каридад” ви призовава да използвате предпазни средства и да се тествате редовно.