Д-р Стела Герова - Правилното хранене помага да се поддържа здравето на цялото тяло

Категория: Кариери

2022-05-28 18:14:16

Д-р Стела Герова, Гастроентеролог:

Правилното хранене помага да се поддържа здравето на цялото тяло.

Здравословното хранене не е диета, не е скучно и еднообразно меню, а разнообразна и вкусна храна. Има няколко прости принципа на правилното хранене: три основни хранения и 2-3 междинни закуски, достатъчно вода на ден, балансирана диета от протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.

Промяна в начина на храненето се смята за важна стратегия и е компонент на терапията при различни заболявания. Така например, определени хранителни вещества, хранителни продукти или режими на хранене, могат да действат като тригери и да отключат определено заболяване, докато други могат да подобряват симптомите.

Ето няколко вкусни и същевременно полезни храни, които трябва да присъстват в менюто ни:

1. Ядки – те съдържат голямо количество витамини и минерали. Бадемите са известни със свойствата си на антиоксидант. Те са изключително богати на витамин Е. Той играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак, както и за забавяне на процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите.

2. Спанак – листата му са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамин A, В1, В2, C (аскорбинова киселина) и В3.

3. Яйце – едно средно голямо яйце осигурява около 70 ккал и 6 г протеин. Всяко яйце съдържа голямо количество минерали и витамини, вкл. Вит А , рибофлавин, Вит В12, зинк и вит Д.

4. Чесън – той е богат на витамин B6 (подпомага регулирането на хормоните в организма), витамин B1 и витамин C, както и на селен (рядък и изключително необходим микроелемент за човешкия организъм). Приемът на селен забавя стареенето на кожата, защото освен, че се бори със свободните радикали (главната причина за стареенето на клетките), селенът стимулира производството на коензим Q10. Освен за кожата, приемът на селен подобрява състоянието и на косата. Редица шампоани против пърхот съдържат селен, защото е установено, че регулира състоянието на скалпа, а комбинацията от селен и цинк се препоръчва за лечение на косопад.

5. Кисело мляко – киселото мляко е богат източник на калций. Калцият поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. Има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система. Стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus съдържащи се в киселото мляко не само повишават хранителната и биологичната стойност на киселото мляко потискат развитието на редица патогенни микроорганизми. Установено е, че микрофлората на киселото мляко синтезира антибиотични и антимикробни вещества, които действат потискащо върху микроорганизмите от чревния тракт, особено на гнилостните микроорганизми.