България и балнеологичните центрове

Категория: Основни новини

2022-10-16 14:50:57

България е една от най-богатите в Европа по балнеологични ресурси: над 520 извора. Голяма част от минералните води са топли и горещи (от 37 до 100 градуса). Днес д-р Серджан Челикканат ще ни разкаже къде се намират те и как водата там влияе на нашето здраве!

Банкя

Градът е прочут с минералната си вода, чиято температура е 36.5 — 37°C.  Тукашната вода е с ниска минерализация, хипотермална, с ниска твърдост, бистра, без мирис. Използва се успешно за лечение на сърдечно-съдови заболявания и увреждания на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Велинград

Велинград е профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и много други заболявания. Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Девин

Курортът Девин е прочут с минералните си извори, чиято температура варира от 16º до 76ºС. Водата тук е подходяща за лечение и профилактика на различни видове заболявания, като се препоръчва при заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Павел баня

В Павел баня се лекуват заболявания на периферната нервна система — вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначномозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоартроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания — посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания.

Сандански

Сандански е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от не туберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Хисаря

Хисаря  има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода в Хисаря е слабо минерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна вода. Подходяща е при заболявания на стомашно-чревния тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.

Сапарева баня

В Сапарева баня се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно — ставни, кожни и гинекологични заболявания.

Нареченски бани

В Нареченски бани водите съдържат радон. Той спомага за подобряването на сърдечната дейност, разширяването на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане. Има положително влияние и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при наличието на лимфен застой. Радонът има силен ефект при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този начин нивата на захарта в кръвта се нормализират. Това означава, че минералната вода в Наречен е подходяща също така за лекуване на диабет.

Вършец

Малкото старопланинско градче, разположено на 90 км. от София е най-старият балнеолечебен курорт в България. Липсата на варовик в местната минерална вода я прави една от най-меките в България. Тя лекува заболявания на нервната и сърдечносъдовата система, както и на опорно-двигателния апарат. Чистият въздух и лековитата вода влияят добре и при проблеми със стомашно-чревния тракт, отделителната система, очите, кожата и др.

Поморие

Това е най-популярният балнеологичен курорт на морския бряг. От Поморийското езеро се извлича лиманна кал с неоспорими лечебни свойства. Тя е богата на водород, магнезий, хлор, калций, натрий и
сулфати. Съчетанието с минералните води в курорта и наситеният с йод въздух действат благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови, чернодробни и др.

Хасковските Минерални Бани

Водата е със сулфатно-хидрокарбонатна-натриево-калциева, силициева, флуорна, със съдържание на радон и ниско количество въглероден диоксид.

Там се лекува Заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и периферните съдове, гинекологични заболявания. Заболявания на периферните артерии от ограничен и функционален тип облитериращи заболявания – ендоартрити, облетираща атеросклероза, болест на Бюргер, болест на Рейно, вегетативни и диабетни ангеопатии. Остър ставен ревматизъм, артрити; шипове, заболявания на ставите; костите; състояния след счупвания, навяхвания; радикулити; полиневрити.