Лазерна аблация на разширени вени

Категория: Основни новини

2016-01-22 10:01:24

Разговор с д-р Сакакушев, Завеждащ отделение Съдова хирургия в МБАЛ Света Каридад

Какво е това?!

В МБАЛ Света КАРИДАД  екипът от съдови хирурзи извършвата  Лазерна аблация - минимално инвазивна процедура за лечение на разширени вени. 

Методът се базира на термична вътревенозна интервенция, чрез лазерно влакно въведено в самата вена. Процедурата се прилага за лечение на магистрални разширени вени и клоновете им.

След проведена лазерна аблация всички симптоми на разширените вени - тежест, оток, болка, подуване на краката, се редуцират или изчезват. Интервенцията дава много добър козметичен ефект. 

Защо да го направя?!

Процедурата се прилага за лечение на разширени вени на крайниците, произлизащи от повърхностните венозни колектори - голямата и малката подкожни вени и техните клонове. Процедурата е безкръвна, рисковете и усложненията са много редки!

 

Какво да очаквам?!

По време на процедурата пациентът трябва да носи предпазни очила, за да се попречи на попадането на лазерна светлина в очите. Кожата над вената, която ще се лекува, се обезболява с локален анестетик. Лекарят влага тънко лазерно влакно с дебелина 810 nm  във вената. Позицията на влакното се доказва с ехография. Създадената лазерна температура нарушава целостта на вената и причинява свиването ѝ, и прекратява на кръвотока по нея. Вената фиброзира и разширенията изчезват. Процедурата е относително безболезнена и продължава около 30 - 60 мин. След приключване влакното се изтегля от вената и мястото се превързва със стерилна компресивна превръзка.

Процедурата не оставя белези и е свързана с незначителна следоперативна болка. Периодът на възстановяване е кратък и неприятните ефекти от манипулацията бързо изчезват. След лечението е добре да се носят еластични чорапи за предотвратяване на дълбока венозна тромбоза. Пациентът може да се върне към нормалните си занимания и трудоспособност в кратки срокове.

 

ПОПИТАЙТЕ ЕКИПА НА СЪДОВА ХИРУРГИЯ  на тел.:

032/39 69 00 и 39 69 01