Кофеинът и как влияе върху здравето ни

Категория: Основни новини

2022-07-24 08:11:27

Всеки ден повече от 1 милиард чаши кафе биват консумирани по целия свят. 

Има хора, които го използват, за да се събудят и такива, които просто обичат вкуса и аромата му! Но знаете ли как влияе върху нашето здраве?

При варенето на зърната от кафето се отделя кофеин. Една обикновена чаша кафе съдържа около 50-100 мг кофеин. 

Тази съставка почти винаги причинява симптоми. Като минимум може да се почувствате по-енергични, но с течение на времето твърде много кофеин може да причини симптоми на умора. Според много изследвания е безопасно за повечето здрави възрастни да консумират до 400 милиграма кофеин на ден. 

Кофеинът действа като стимулант на централната нервна система. Когато достигне мозъка ви, най-забележимият ефект е бдителността. Ще се чувствате по-будни и по-малко уморени, така че това е често срещана съставка в лекарства за лечение или управление на сънливост, главоболие и мигрена.

Проучванията също така установяват, че хората, които пият кафе редовно, имат по-малък риск от развитие на Алцхаймер и деменция и намаляват риска от самоубийство с 45 процента. Тези ползи са ограничени до хора, които пият кафе с високо октаново число, а не кафе без кофеин. Някои хора смятат кафето за здравословна напитка, но както повечето храни, прекомерното приемане може да причини странични ефекти.

Например, твърде много кофеин може да ви причини главоболие. Това е свързано предимно, ако решите един ден да не приемете кофеин. Кръвоносните съдове в мозъка ви свикват с ефектите на кофеина, така че ако внезапно спрете да приемате кофеин, това може да причини главоболие.

Други симптоми при спирането на кофеин включват:

  • безпокойство
  • раздразнителност
  • сънливост

Кофеинът влияе и на храносмилателната ви система. Увеличава количеството киселина в стомаха ви и може да причини киселини или разстроен стомах. Допълнителният кофеин също не се складира в тялото ви. Обработва се в черния дроб и излиза през урината. Ето защо може да имате повишено уриниране малко след прием на кофеин.

Кофеинът може да повиши кръвното ви налягане за кратко време. Смята се, че този ефект се дължи или на повишаване на адреналина, или на временно блокиране на хормоните, които естествено разширяват артериите ви. При повечето хора няма дългосрочен ефект върху кръвното налягане, но ако имате нередовен сърдечен ритъм, кофеинът може да накара сърцето ви да работи по-усилено. Ако имате високо кръвно налягане (хипертония) или проблеми, свързани със сърцето, попитайте Вашия лекар дали кофеинът е безопасен за консумация.

Предозирането на кофеин може да причини ускорен или неправилен сърдечен ритъм и проблеми с дишането. В редки случаи предозирането с кофеин може да доведе до смърт поради конвулсии или неправилен сърдечен ритъм.

Консумирайте с мярка!