Разговор с д-р Стефан Тютюнджиев – лекар в Кардиология

Категория: Основни новини

2016-05-17 03:25:04

17 Май- СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ

 За поредна година отбелязваме световният ден за борба с артериалната хипертония. Едно заболяване, възприето от мнозина едва ли не като  физиологично състояние на застаряващия организъм. Всъщност проблемът се корени по-дълбоко. И излиза наяве със своите късни усложнения- мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, бъбречна недостатъчност.

 В световен мащаб артериалната хипертония е водеща причина за обща смъртност и инвалидизация- около 18% обща смъртност (9,4млн пациента) и загубени 162 милиона човеkогодини-дължащи се на високи стойности на артериално налягане през 2010г.

  Съществуват редица класификации, но една от най-лесно приложимите е предложената през 2003г:

 

КАТЕГОРИЯ

СИСТОЛНО

АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ

 

ДИАСТОЛНО

АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ

Нормално

Под 120 mmHg

и

Под 80 mmHg

Прехипертония

120-139 mmHg

или

80-89 mmHg

1-ви стадий АХ

140-159 mmHg

или

90-99 mmHg

2-ри стадий АХ

Над 160 mmHg

или

Над 100 mmHg

 

  Интересна категория е прехипертонията- преходно състояние, при което голяма част от пациентите преминават в по-горна категория АХ, ако не се вземат мерки свързани с промяна в начина на живот.

 Основните усложнения от АХ са свързани с жизненоважни органи- сърце, мозък, бъбреци. Те включват-хипертрофия на сърдечния мускул, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, нарушения в сърдечния ритъм, аортна дисекация, мозъчен инсулт, бъбречна недостатъчност и др.

 Лечението включва основно спазване на здравословен начин на живот:

  • Подходящ хранителен режим. Средиземноморска диета - включва свежи плодове, зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, риба (богата на полиненаситени мастни киселини), храни богати на калий, магнезий, калций, фибри. Избягване на червени меса, маргарини и храни богати на наситени мастни киселини и холестерол.
  • Ограничаване консумацията на алкохол
  • Ограничаване консумацията на подсладители
  • Прекратяване на тютюнопушенето
  • Борба с наднорменото тегло (BMI над 25кг/кв.м. Изчислява се лесно по формулата - тегло(кг)/ръст(м)2
  • Системни физически натоварвания- плуване, колоездене и др.

Целта е постигане на стойности на АН под 140/90 mmHg. Преминаване към медикаменти се осъществява от лекуващия лекар при незадоволителен контрол на АН, въпреки предприетите немедикаментозни мерки.

  Като цяло лошият контрол на АХ се дължи на 3 главни причини:

  • Неоткрити или нелекувани пациенти, които обикновено не търсят лекарска помощ навреме, възприемайки АХ като белег на напредналата възраст. Те се изявяват с усложненията на болестта.
  • Лош къмплаянс и проследяване. Често пациентите с предписани медикаменти са несистемни по отношение на приема им. „Забравят“ за лекарството или решават сами да го спрат след като се нормализират стойностите на АН.
  • Резистентна хипертония. Една група от пациенти ( според някои проучвания около 20%) има лош контрол на АН, въпреки приема на лекарствени средства (поне 3 медикамента, един от които диуретик). Основни причини за това са затлъстяването, захарен диабет, бъбречно заболяване, вредни навици, прием на ЛС като: антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни, орални контрацептиви, стероиди.

 Друга причина е придружаваща сънна апнея, изявяваща се в спиране на дишането по време на сън за над 10 секунди. Болестта се среща често при по- едри пациенти с голяма шийна обиколка и се съчетава с дневна сънливост и намалена концентрация.

  Нека в навечерието на Световният ден на хипертонията възпремем цифрите 120/80 като здравния код на нашия организъм, а във всички останали случаи екипът на Кардиологично отделение на МБАЛ  “Света Каридад“ Пловдив е на ваше разположение.