Ползите за човешкото тяло от безвъзмездното кръводаряване

Категория: Основни новини

2022-06-06 09:45:18
Днес е Световният ден за даравяне на кръв. ❤❤ Много хора не знаят, че всъщност даряването на кръв има ползи за човешкото тяло!
 
❤ Намалява вредните запаси от желязо.
 
Според изследвания, един на всеки 200 души е засегнат от състояние, наречено хемохроматоза, което причинява претоварване с желязо. Много от нас дори не знаят, че може да имат заболяването, защото симптомите не се проявяват до средата на живота и се припокриват с други често срещани състояния. Кръводарителите елиминират излишното желязо от кръвта.
 
❤ Запазва здравето на сърдечно-съдовата система.
 
Чрез намаляване на желязото в кръвните клетки, кръводаряването може също да намали риска от инфаркти и инсулти. Проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, установява, че участниците на възраст от 43 до 61 години са имали по-малко сърдечни пристъпи и инсулти, когато са дарили кръв на всеки шест месеца. В друго проучване на American Journal of Epidemiology изследователите установиха, че в размер на извадка от 2682 мъже във Финландия, тези, които даряват кръв поне веднъж годишно, имат 88% по-нисък риск от сърдечен удар от тези, които не са дарили.
 
❤ Намален риск от рак
 
Смята се също, че желязото увеличава увреждането на свободните радикали в тялото и е свързано с повишен риск от рак и стареене. Последователното кръводаряване е свързано с по-ниски рискове от рак, включително рак на черния дроб, белия дроб, дебелото черво и гърлото, поради намаляването на оксидативния стрес, когато желязото се отделя от кръвния поток.
 
Освен това, в проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, изследователите проследиха 1200 души, разделени на групи по двама в продължение на 4 1/2 години. Една група намалявала запасите си от желязо чрез кръводаряване два пъти годишно, докато втората група не прави никакви промени. Резултатите от проучването показват, че групата на кръводарителите има по-ниски нива на желязо и по-нисък риск от рак и смъртност.
 
❤ Безплатен кръвен анализ.
 
Когато дарявате кръв, тя се изследва за сифилис, ХИВ, хепатит и други заболявания. Какво по-хубаво от превенцията?