Най-известните лекарски фамилии в Пловдив

Категория: Основни новини

2016-04-04 10:28:12

Лекарската професия е от онези, които сякаш се предават по наследство. Казват, че приемствеността при нея допринася за доброто прилагане. В Пловдив има десетки потомствени лекари, някои от коитозатвърждават казаното, други го опровергават. И няма как да е инак – професията е въпрос на личен избор, желание и умения да я упражняваш, а не даденост.

Известна под тепетата лекарска фамилия е Сакакушеви. Доцент Евгений Сакакушев е основател на клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ „Свети Георги” и един от нейнитепърви преподаватели. Лекарят е възродител на БЛС – член на първия УС на РЛК – Пловдив и зам.-председател на Националната етична комисия. По неговия път на медик са поели и двамата му синове – лекарите Георги и Борис Сакакушеви. Първият дори е взел неговата специалност – съдова хирургия. Специалистът практикуваше дълго време в Университетска болница, но ръководството на частната „Света Каридад” го покани да стане шеф на сектора по съдова хирургия в болницата. Специалистът е потомствено свързан и с Лекарския съюз. Той бе ръководител на районната лекарска колегия до 2011 г. Съпругата на лекаря – д-р Жечка Сакакушева, също е медик, специалист по хранене. Дълго време тя работеше в ХЕИ, а сега е в МБАЛ „Свети Мина”.

Като добър специалист е успял да се наложи и другият наследник на доц. Евгений Сакакушев – доц. Борис Сакакушев. Днес той се труди в УМБАЛ „Свети Георги” като спец по хирургия и онкология. 

Останалите пловдивски лекарски фамилии, както и оригиналния текст на статията може да откриете тук.

Източник: www.marica.bg