д-р Радослав Дончев - Ракът на дебелото черво - превенция, диагностика и лечение

Категория: Основни новини

2022-06-17 18:45:20

Д-р Дончев, какво представлява ракът на дебелото черво и колко често се сблъсквате с него в практиката?

Ракът на дебелото черво или т.нар. колоректален карцином е най-честият злокачествен тумор на храносмилателната система. Той произхожда от дебелочревната лигавица след натрупване на мутации в епителните клетките, които отключват неконтролируемо делене и прорастване на тези клетки в слоевете на чревната стена. При този процес се засягат и малките кръвоносни и лимфни съдове на червото, което е и причината за метастазиране в отдалечени органи и лимфни възли. В нашата практиката се сблъскваме с това заболяване ежедневно. То е често, както в България, така и в световен мащаб. Според данни на американското дружество за ракови заболявания (American Cancer Society) вероятноста човек да заболее от колоректален карцином в хода на живота си е около 4%. Публикации от изминалата година сочат, че годишно по света се регистрират близо 2 милиона нови случая и около 900 хиляди смъртни случая, дължащи се на дебелочревен рак.

Кои фактори повишават риска за развитие на колоректален карцином?

На първо място бих поставил наличието на аденоматозни полипи в дебелото черво. Голяма част от карциномите възникват именно на базата на такива полипи чрез натрупване на мутации в техните клетки. Ние наричаме този път на зараждане на раковото заболяване аденом-карцином секвенция или последователност. Освен това трябва да споменем затлъстяването и липсата на достатъчна физическа активност, тютюнопушенето и прекомерната консумация, както на алкохол, така и на колбаси и червено месо. Друг рисков фактор е наличието на дебелочревен карцином или аденоматозни полипи при кръвни роднини, особено, ако заболяването е настъпило в млада възраст. Тук са включени сравнително редките синдром на Линч и фамилната аденоматозна полипоза. Хроничните възпалителни заболявания на червата улцерозен колит и болест на Крон също повишават риска от възникване на рак на дебелото черво и подлежат на редовно проследяване.

Може ли да споделите какви оплаквания имат болните с рак на дебелото черво?

Симптомите могат често напълно да липсват, особено в ранните стадии на заболяването. При появяване на оплаквания те са различни в зависимост от локализацията на тумора. Болните най-често се оплакват от новопоявили се смущения в ритъма на изхождане. Някои имат упорит запек, а други редуване на запек с диария, придружени често от чувство на подуване на корема. Тези алармиращи симптоми са много важни и може да ги обобщим като промяна в “навиците на червото”. Ако оплакванията персистират по-дълго от 2-3 седмици, е редно да се консултираме с лекар. Друг важен алармиращ симптом е кървенето от червото, чийто източник винаги трябва да бъде търсен. Болните могат да забележат наличието на кръв в изпражненията или изхождане на кръв и съсиреци независимо от дефекацията. Но кървенето понякога е слабо и незабележимо като в тези случаи установяваме желязодефицитна анемия в лабораторните изследвания. Понякога болните пристигат при нас по спешност, с данни за запушване на чревния лумен от тумора или т.нар. илеус. Болките в корема и загубата на тегло са също възможни симптоми, но те обикновено се наблюдават при по-напредналите стадии на заболяването. Редно е все пак да отбележим, че по-голямата част от случаите на запек и кървене от ануса не се дължат на рак на дебелото черво, но за да бъдем сигурни и да не пропуснем нещо сериозно е редно при тези състояния да се проведат допълнителни изследвания. Особено при кървене от ануса пациентите често са сигурни, че това са банални “хемороиди” и не търсят лекарска помощ. По този начин обаче може да се загуби ценно време за диагностика и радикално лечение на един карцином. Така че при тези състояние е редно да се консултираме с лекар. Това може да е общопрактикуващ лекар, гастроентеролог или хирург.

А как точно се диагностицира ракът на дебелото черво?

При всяко съмнение за това заболяване ще се започне с пълен клиничен преглед, лабораторни изследвания и ехография на корем с особен фокус върху черния дроб, тъй като именно тук най-често виждаме далечни метастази на карцинома на дебелото черво. Най-важното изследване, с което фактически се доказва или отхвърля колоректален карцином, е пълната колоноскопия с биопсия. При евентуално доказване на рак на дебелото черво допълнително извършваме компютърна томография на корема и гръдния кош, гастроскопия за изключване на синхронно злокачествено заболяване. При карцином на ректума (това са последните 16 сантиметра от дебелото черво или т.нар. право черво) допълваме диагностиката с ядрено-магнитен резонанс на таза, който е важен за определяне на стъпките в цялостното мултимодално хирургично-онкологично лечение.

Какво е лечението на ракът на дебелото черво?

За наша радост една не малка част от случаите на рак на дебелото черво са лечими с помощта на натрупаните знания и инструментариум на съвременната медицина. В много ранен стадий е възможно дори ендоскопското премахване на тумора в рамките на колоноскопията. Тези случаи обаче са по-скоро рядкост. При по-напредналите в локален аспект тумори, каквато е масата от случаите, които лекуваме, е необходима радикална и високо квалифицирана хирургична намеса. Тя се изразява в премахване на определена част от дебелото черво на сигурно отстояние от тумора, както и на хранещите кръвоносни съдове с намиращите се около тях лимфни възли. Нашият екип извършва тези интервенции рутинно по минимално инвазивен път, с камера и няколко малки достъпа по около 1 см и 4-сантиметров разрез, през който в края на операцията се отстранява засегнатият участък на червото. След възстановяване от оперативната интервенция и получаване на окончателна диагноза от колегите патолози грижите за пациента се поемат от онколози, a проследяването за 5 години след операцията - от гастроентеролози. Като цяло се вижда какъв огромен ресурс се изисква при диагностиката и лечението на рака на дебелото черво. Обнадеждаващото тук е, че при навременно диагностициране на заболяването и адекватно лечение, заедно с нашите пациенти имаме реалната възможност да се справим с това заболяване.

Съвети за профилактика на дебелочревния карцином

Съветваме хората да са физически активни и да редуцират наднорменото тегло. Трябва да се избягва тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол. Освен това е желателно редовно да се ядат плодове и зеленчуци и да се намали консумацията на червено месо и колбаси. И тук идваме към последната, но не и по важност препоръка - профилактичната колоноскопия. Препоръчваме на пациентите без рискови фактори да се подлагат на профилактична колоноскопия на всеки 10 години след навършване на 50-та годишнина. При наличие на фамилна обремененост, анамнеза за полипи и хронични заболявания на червата е редно профилактичните колоноскопии да започнат от по-млада възраст след консултация със специалист.


Кратки данни Д-р Радослав Дончев
Д-р Радослав Дончев придобива специалност по хирургия в Германия. Има множество специализации и тесни интереси в областта на лапароскопската хирургия, оперативното лечение на туморите и възпалителните заболявания на гастроинтестиналния тракт, както и херниите на коремната стена и диафрагмата.