Борба с главоболието

Категория: Основни новини

2017-02-03 15:15:51

ГЛАВОБОЛИЕТО  е едно от най-често срещаните медицински оплаквания. Почти всеки човек е страдал поне веднъж от главоболие. Характеризира се с болка в различни части на главата /челно, теменно, тилно, в слепоочията и др./. Може да се появява с различна честота и периодичност. Понякога е съпроводено и с други симптоми – гадене, повръщане, изтръпване на крайници, световъртеж, колебания в кръвното налягане. Като първи медикамент на избор, който може да се започне при всеки вид главоболие, без  лекарско предписание е Парацетамол. Той има мощен обезболяващ ефект, продава се без рецепта и може да се приема дълго време. В случаите, в които главоболието продължава повече от 2 дни и няма ефект от Парацетамол, е необходимо да се потърси помощ от специалист – невролог. Не употребявайте Аулин, този медикамент не е правилен избор за лечение на глевоболие!

В медицината са познати два типа главоболие – първично и вторично главоболие.

Първичното главоболие няма връзка с общото състояние на индивида и не е резултат от друго заболяване.

Съществуват три основни типа първично главоболие:

Тензионно главоболие – двустранно главоболие, непулсиращо, често вследствие на пренапрежение. Рядко е съпроводено от други симптоми.

Мигренозно главоболие - болката е едностранна, интензивна, пулсираща,  чувствителна на светлина и звук, обикновено има предвестници /аура/. Често главоболието е придружено от гадене и повръщане.

Клъстърно главоболие -  едностранно , предимно в областта на окото, привтъпите се явяват многократно в продължение на седмица , месец и повече. Често пъти се провокира от алкохол.

Вторичното главоболие се проявява вследствие на някои заболявания – инфекции /ОВИ /, синузити, травми на главата, тумори и др.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ - КОГАТО ИМАТЕ ГЛАВОБОЛИЕ – ПОТЪРСЕТЕ НЕВРОЛОГ