Кинезитерапия и рехабилитация

Кинезитерапия произлиза от kinesis - движение и therapy - терапия и буквално означава лечение чрез движение. Това е самостоятелна медицинска дисциплина,опираща се на опита и постиженията на всички останали медицински сфери.Кинезитерапията решава лечебни, профилактични и възстановителни задачи посредством богата гама от методи и средства, с които разполага.

В Медицински център” КАРИДАД” се прилагат следните процедури:

 • Кинезитерапия за коригиране на неправилна стойка по време на работа или при често повтарящи се движения в ежедневието - изправителната гимнастика е един от основните методи за повлияване на неправилна стойка ,болки в гърба и шията.Тя включва специално подбрани,систематизирани и целенасочени физически упражнения за коригиране на стойката, подобряване силата, еластичността и издръжливостта на мускулатурата на тялото.Самите упражнения се различават значително от тези във фитнес залата и залата по аеробика.
 • Кинезитерапия след травматични увреди(навяхване, изкълчване, натъртване, фрактури, разтежение и разкъсване на сухожилия и мускулни влакна,разкъсване на връзки и др.)в ранен и късен възстановителен период - е насочена към малко по плавен преход към натоварване.Започва се първо със статични мускулни упражнения и по-късно прогресиране към динамична сила и подобряване еластичността и подвижността на мускула.
 • Кинезитерапия при болки в кръста, шията и гърба(изменения на междупрешленовите дискове, дискови хернии, радикулити) - влияе пряко върху увредения двигателен сегмент на гръбначния стълб, който се състои от двойка съседни прешлени и всички техни общи структури – дискове, междупрешлени стави, връзки, нервни коренчета с прилежащите им артерии, вени и мускули.
 • Кинезитерапия при главоболие - Шийният дял на гръбначния стълб много често се оказва мястото, където се корени проблема.Чрез методите си рехабилитацията /кинезитерапията отлично повлиява на тези симптоми, което довежда до елиминирането му.
 • Кинезитерапия при гръбначни изкривявания явява се основно профилактично и лечебно средство при третирането на гръбначните изкривявания.Тя може да се приложи в начален етап на изкривяването – за спиране хода на прогресия.В по-късен етап, наред с корсето лечение, участва в задържане хода на прогресия.При фиксираните гръбначни изкривявания в млада и по- напреднала възраст, изгражда и поддържа добра мускулатура на тялото, облекчава наличие на болка и дискомфорт.
 • Кинезитерапия при дегенеративни и възпалителни заболявания на ставите гонартроза, коксартроза,артрит, периартрит, Болестта на Бехтерев - подобрява общата подвижност на опорно двигателния апарат, засилва мускулите,стимулира трофичните процеси в костите, тренира равновесие и координация, с което предотвратява падания и счупвания.Също, укрепвайки мускулите, въздействаме за поддържане на добрата стойка.

ОБОРУДВАНЕ:

 • Магнитотерапия
 • Ултразвук
 • Токове на Д'Арсонвал
 • TENS токове
 • Лазертерапия

От една година в Медицински център” Каридад” кинезитерапевт е Радослав Петров Йорданов

Радослав Петров Йорданов
Радослав П.Йорданов
физиотерапевт

Завършва висшето си образование в Национална Спортна Академия „Васил Левски“ – София със специалност Кинезитерапия. По-късно избира и същата за своя магистратура в направление „Мануална терапия при скелетно-мускулни дисфункции“. Още по време на своето обучение практикува професията си в много лечебни заведени, сред които „МЦ НСА“, ДКЦ 14 – София, НСБФТР „Овча купел“, СБР „Ясен“, Военномедицинска Академия – София. Последните две години пребивава в Пловдив, където работи като физиотерапевт на БК „Академик Бултекс 99“. От една година е кинезитерапевт в МБАЛ „Света Каридад“.

Допълнително има придобити умения в движения по Mulligan, кинезиологичен тейп, китайски масаж и други източни техники.

Борави с различни физиотерапевтични средства като ултразвук, магнитотерапия, лазартерапия и електростимулации.

За контакти:

Радослав П.Йорданов – кинезитерапевт

Тел.: 0883 49 63 13

Регистратура тел.- 032/39 69 00

РАБОТНО ВРЕМЕ

Всеки делничен ден от 14 до 20 часа

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ НА ЧАС ЗА ПРОЦЕДУРИ НА ПОСОЧЕНИТЕ ТЕЛЕФОНИ!

Процедурите в кабинета по рехабилитация и кинезитерапия не се заплащат от НЗОК.