Физиотерапия и рехабилитация

Кинезитерапия произлиза от kinesis - движение и therapy - терапия и буквално означава лечение чрез движение. Това е самостоятелна медицинска дисциплина, опираща се на опита и постиженията на всички останали медицински сфери. Кинезитерапията решава лечебни, профилактични и възстановителни задачи посредством богата гама от методи и средства, с които разполага.

В Медицински център” КАРИДАД” се прилагат следните процедури:

 • Кинезитерапия за коригиране на неправилна стойка по време на работа или при често повтарящи се движения в ежедневието - изправителната гимнастика е един от основните методи за повлияване на неправилна стойка, болки в гърба и шията.Тя включва специално подбрани, систематизирани и целенасочени физически упражнения за коригиране на стойката, подобряване силата, еластичността и издръжливостта на мускулатурата на тялото.Самите упражнения се различават значително от тези във фитнес залата и залата по аеробика.
 • Кинезитерапия след травматични увреди (навяхване, изкълчване, натъртване, фрактури, разтежение и разкъсване на сухожилия и мускулни влакна,разкъсване на връзки и др.) в ранен и късен възстановителен период - е насочена към малко по плавен преход към натоварване. Започва се първо със статични мускулни упражнения и по-късно прогресиране към динамична сила и подобряване еластичността и подвижността на мускула.
 • Кинезитерапия при болки в кръста, шията и гърба (изменения на междупрешленовите дискове, дискови хернии, радикулити) - влияе пряко върху увредения двигателен сегмент на гръбначния стълб, който се състои от двойка съседни прешлени и всички техни общи структури – дискове, междупрешлени стави, връзки, нервни коренчета с прилежащите им артерии, вени и мускули.
 • Кинезитерапия при главоболие - шийният дял на гръбначния стълб много често се оказва мястото, където се корени проблема. Чрез методите си рехабилитацията /кинезитерапията отлично повлиява на тези симптоми, което довежда до елиминирането му.
 • Кинезитерапия при гръбначни изкривявания - явява се основно профилактично и лечебно средство при третирането на гръбначните изкривявания. Тя може да се приложи в начален етап на изкривяването – за спиране хода на прогресия. В по-късен етап, наред с корсето лечение, участва в задържане хода на прогресия. При фиксираните гръбначни изкривявания в млада и по- напреднала възраст, изгражда и поддържа добра мускулатура на тялото, облекчава наличие на болка и дискомфорт.
 • Кинезитерапия при дегенеративни и възпалителни заболявания на ставите гонартроза, коксартроза,артрит, периартрит, Болестта на Бехтерев - подобрява общата подвижност на опорно двигателния апарат, засилва мускулите, стимулира трофичните процеси в костите, тренира равновесие и координация, с което предотвратява падания и счупвания.Също, укрепвайки мускулите, въздействаме за поддържане на добрата стойка.

ОБОРУДВАНЕ:

 • Магнитотерапия
 • Ултразвук
 • Токове на Д'Арсонвал
 • TENS токове
 • Лазертерапия
 • Вакуум Терапия
 •  

Лекар-физиотерапевт в Медицински център” Каридад” е Д-р Серджан Челикканат.

Регистратура тел.- 032/39 69 00

РАБОТНО ВРЕМЕ

Всеки делничен ден от 8 до 18 часа

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ НА ЧАС ЗА ПРОЦЕДУРИ НА ПОСОЧЕНИТЕ ТЕЛЕФОНИ!

Процедурите в кабинета по рехабилитация и кинезитерапия СЕ заплащат от НЗОК.

Екип

Д-р Серджан Челикканат
Д-р Серджан Челикканат
Лекар-физиотерапевт